Vreme sporta i razonode

Danas je na Adi Ciganliji održan `Dragon festival` i državno prvenstvo u dragon boutu, drevnom i atraktivnom sportu, u kome podjednako uživaju i takmičari i publika. Sa najnovijim izveštajem, u studio nam dolazi Ana Duduković, reprezentativka, ujedno će nam i ispričati kako su nedavno osvojene dve prve medalje za Srbiju na jednom velikom takmičenju, u Brandenburgu, to je rezulat koji će se pamtiti i ulazi u anale dragon bouta.

Srpska društvena mreža za sportiste `Sportifiko` organizuje takmičenje za tim sezone. Ova mreža trenutno broji osam hiljada članova, izazvala je interesovanje širom sveta, do titule pobednika dolaze oni koji na svojoj poziciji nadmaše konkurenciju po broju aplauza, koji su inače jedinstvena sportska reakcija na aplikaciji. Porodična manufaktura Erić, koja stoji iza ove mreže, otac Aleksandar i sinovi Miloš i Milan, dolazi u punom sastavu, u prvoj postavi, u naš studio, pa će nam govoriti o `Sportifiku`, na kome je zastupljeno više od pet stotina klubova iz oko 300 gradova širom planete.

Triatlon takmičenje `11 TRI Beograd` zakazano je za 23. septembar na Adi Ciganliji, u organizaciji Triatlon saveza Beograda i grada Beograda. Očekuje se oko četiri stotine učesnika iz svih krajeva sveta. To su prekjuče na prigodnom skupu u Skupštini grada potvrdili Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, zatim v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju sa građanima Darko Glavaš, promoter ove manifestacije i atletičar Mihail Dudaš, bivši košarkaški as, trener Milan Gurović, kao i direktor ove atraktivne trke Darko Savić, koji će ovog popodneva biti naš gost u studiju.  

Lagani letnji razgovori na muzičke teme- pričamo s Vladanom Vučkovićem Pajom, jednim od najkvalitetnijih instrumentalista regiona. Paralelno radeći, bezmalo dve decenije, sa Zdravkom Čolićem, Vučković je uspevao da izgura i svoju muzičku priču, radeći na tematskim albumima, koji su - svi do jednog- bili žanrovski drugačiji. I naredni će se razlikovati od njih, Paja to svesno radi, jer muzika je njegov način izražavanja, pa ako je tačno ono `koliko jezika govoriš, toliko vrediš`, onda za njega nema zime. Razgovaramo o tome kako se kod nas tretira instrumentalna muzika, da li se negde emituje osim što se, neovlašćeno i bez prava, koristi za tv reklame, koja publika može to da razume i kome se obraća, tim pre što snima uvek drugačije muzičke `priče`.

Tokom emisije, pratićemo dešavanja na Svetskom kupu za vaterpoliste u Berlinu, zatim učešće odbojkaša Srbije na Svetskom prvenstvu u Bariju, najaviti čuvenu noćnu trku formule 1 za `Veliku nagradu Singapura`, pratiti kretanje rezultata na fudbalskim utakmicama Super i Prve lige srbije, kao i na mečevima značajnijih evropskih šampionata. Pratimo i dešavanja i iz drugih oblasti sveta koji nas okružuje- deveti festival `Stripolis` počinje 20. septembra u Kulturnom centru Zrenjanin. Međunarodni dečji karneval zakazan je za 22. septembar u Paraćinu, a čućemo i mladu, ali već izuzetno uspešnu modnu kreatorku iz Vrnjačke Banje, Natašu Župac, koja će svoju novu kreaciju `Azbuka` predstaviti na `Nedelji mode` u Milanu.           

Za večeras je zakazan spektakl `Opera na vodi`, uz učešće svih prvaka Beogradske opere, o tom izuzetnom događaju govori Jasmina Trumbetaš-Petrović, sopran. Danas se otvara i 57. Oktobarski salon- `Čudo kakofonije`. U Narodnom muzeju u Vranju sinoć je otvorena izložba slika `Poslednja decenija Save Šumanovića`. Najavljujemo i lepa dešavanja u Francuskom institutu i klubu `Polet`. U galeriji `Lucida`, u Čika Ljubinoj ulici, u strogom centru Beograda, sinoć je novu samostalnu izložbu , pod nazivom `Tri linije beskraja`, otvorila umetnica Dunja Sirmium.  

`Bitef Polifonija`, prateći program Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, biće održana od 18. do 25. septembra na više lokacija u Beogradu, uz gostovanje u Novom Sadu. Koncert sjajnog niškog sastava `Eyot` zakazan je za 20. septembar u Domu omladine Beograda. Manifestacija `Festival srpske trpeze` prvi put se održava 22.septembra na prostoru Savske terase Kalemegdanske tvrđave, organizator festivala je Udruženje građana `Čuvari ognjišta`.`Vukov sabor` odvija se sutra u Tršiću. Tanja Andrijić i zvanično je predstavila svoj CD `Zvezdane note` u Kući kralja Petra na Senjaku.  

Za našu emisiju govori i dvostruki prvak države u šahu, velemajstor Aleksandar Inđić- najpre je šampionsku titulu osvojio u pojedinačnoj konkurenciji, pre neki dan i u klupskoj, predvodeći ekipu Itake iz glavnog grada. Rukometašice Radničkog 1964 su ostvarile istorijski uspeh, plasman u Super B ligu, pobedom nad ekipom Mladog tadnika iz Radinca, predgrađa Smedereva. O uspehu mladih Kragujevčanki, govori direktor kluba Stavro Rašković. 

U Rudnoj glavi kod Majdanpeka u utorak će se održati manifestacija narodnog stvaralaštva `Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava`. Narednog vikenda u Aleksandrovcu je `Župska berba`. Od 21. septembra u Vrbasu je festival folklornih tradicija Vojvodine `Panonski vašar`. Međunarodni dečji festival `Ja sam tvoj drug` odvija se 21. septembra u Požegi. Naša koleginica Nataša Raketić javiće nam se sa `Kupusijade` u Mrčajevcima. Najavljujemo i `Dane ludaje`, koji se u Kikindi odigravaju 22. i 23. septembra.  

I ove subote javiće nam se vitez kulinarstva, akademik gastronomije i čovek iz Ginisove knjige rekorda Milijan Stojanić, sa nekim novim lepim receptom, prilagođenom džepu stanovnika. Beležimo i sve aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života.  

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво