Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kako je neophodno rešenje problema Kosova i Metohije neophodno i to što pre. Istakao je da nam ono treba da bi obezbedili dugorajan mir. U obraćanju javnosti rekao je da će savet Srbima na Kosovu i Metohiji biti da pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da insistiramo na svojim pravima i da biramo trenutak i poteze, koji će biti u skladu sa našim interesima.

Vučić je najavio da će država insistirati na odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i formiranju zaštićenih zona, ali i na pitanju imovine. Precizirao je da je reč o privatnoj i ličnoj imovini Srba na Kosmetu, imovini Crkve, imovini u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih izvan pokrajine, te državnoj i društvenoj imovini na teritoriji pokrajine. Predsednik je istakao da nikakvih tajnih odluka, ni rešenja neće biti i da će konačnu odluku doneti narod.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da će predlog statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu biti razmatran u Briselu, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Dodala je da će sastanak biti održan pošto Nacrt statuta bude napravljen, kao i da se na njemu još radi.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je da Evropska unija ohrabruje preduzeća da povećaju svoje poslovanje sa Iranom, jer ta zemlja, kaže, poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma. Mogerinijeva je rekla da je na Evropljanima da odluče sa kim će trgovati. Ona navodi da se čini sve kako bi se Iran zadržao u sporazumu, jer, prema njenim rečima, u Uniji veruju da je to u interesu bezbednosti ne samo regiona, već i sveta.

Uprkos upozorenjima i žaljenju evropskih saveznika, danas je stupio na snagu prvi set novih sankcija Sjedinjenih Američkih Država protiv Irana, kako bi se izvršio veći pritisak na Teheran. Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je da bi Teheran bio spreman da razgovara sa Amerikancima, samo ako Vašington pokaže da je pouzdan sagovornik.

Vatra koja bukti severno od San Franciska prerasla je u najveći požar u istoriji Kalifornije. Dva šumska požara brzo se šire zbog suve vegetacije i toplog vremena sa jakim vetrom. U vatrenoj stihiji do sada je izgorelo 75 kuća, a hiljade ljudi su evakuisane. Kalifornija se bori sa ukupno 18 požara koje gasi oko 14 hiljada vatrogasaca, više stotina vojnika, kao i dobrovoljci, avionima, vozilima i drugom mehanizacijom.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво