Sportski spomenar

Repriziramo emisiju o čuvenim utakmicama fudbalskih reprezentacija Jugoslavije i Sovjetskog Saveza odigranih sredinom jula 1952. godine na Olimpijskim igrama u Finskoj. U to vreme politički odnosi dveju zemalja su bili zategnuti zbog Rezolucije Informbiroa, pa su fudbaleri, mimo svoje volje, postali instrument u rukama suprotstavljenih komunističkih režima. I zbivanja na terenu su doprinela da ovaj duel postane antologijski. Prva utakmica, 20. jula 1952. u Tampereu, završena je nerešenim rezultatom 5:5, iako je Jugoslavija 15 minuta pre kraja vodila sa 5:1, ali je dva dana kasnije pobedila sa 3:1.

Ishod je odredio dalju sudbinu aktera meča. Sastav našeg olimpijskog tima: Beara, Crnković, Stanković, Čajkovski, Horvat, Boškov, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek i Zebec smatra se jednim od najboljih svih vremena na jugoslovenskim prostorima, iako je odigrao samo 6 utakmica. S druge strane, sovjetska selekcija je raspuštena, a svi vojni fudbalski klubovi u Sovjetskom Savezu su rasformirani. Još teže sudbine nedužne fudbalere je u poslednjem trenutku spasio Staljinov sin Vasilij. O svemu tome u tamošnjoj javnosti decenijama se veoma malo znalo.

O ovim zbivanjima, doajen našeg sportskog novinarstva Vladeta Nedeljković je napisao knjigu: Jedanaest veličanstvenih-olimpijski triler. Imao je čak 39-oro saradnika iz 11 zemalja, pa je prikupljeno i objavljeno niz do sada malo poznatih detalja, karikatura i fotografija o ovim zbivanjima.

Osim razgovora sa Vladetom Nedeljkovićem, u emisiji će biti korišćeni i zapisi iz našeg tonskog arhiva aktera antologijskih utakmica: Rajka Mitića, Stjepana Bobeka, Vladimira Beare, Tihomira Ognjanova i kapitena Ivice Horvata. Utakmice iz Tamperea su prenosili prvi sportski reporteri u Jugoslaviji, Radivoje Marković i Hrvoje Macanović, ali snimci prenosa nisu sačuvani ni u arhivima Radio Beograda, ni Radio Zagreba.

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd 1 od 16 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво