Gosti iz prošlosti

Borbena, odvažna, žestoka i nadasve darovita, važila je decenijama za kraljicu Holivuda. Bila je prva predsednica Američke akademije filmskih umetnosti i nauka, prva glumica koja je od Američkog filmskog instituta dobila Nagradu za životno delo i prva po tome što je imala deset nominacija za nagradu Oskar, koju je dva puta dobila za najbolju glavnu ulogu.

Bila je i najplaćenija i najpopularnija holivudska zvezda od 1940. godine do sredine pedesetih. Pored Ketrin Hepbern, po oceni Američkog filmskog instituta, smatra se najboljom glumicom dvadesetog veka. Izvanredan talenat i maestralna izvođenja pred filmskom kamerom donela su joj slavu jedne od najpoštovanijih zvezda svih vremena.     

Birala je karakterne uloge ženskih likova teške naravi, a reditelji i scenaristi pristajali su na svakakve ustupke samo da bi ostala na snimanju. Ekscentrično, hirovito ponašanje, bespoštedni komentari, ali iznad svega snažna, samosvojna ličnost, doneli su joj i status gej ikone.

Nije bila klasična holivudska zavodnica, a ni povučena, samo karijeri posvećena glumica. Nosila je, za tadašnju sliku o ženi, nesvakidašnju snagu i hrabrost. Nije oklevala da pred bilo kim kaže šta misli ili uradi šta želi. Predstavljajući samosvesne, odvažne, nepokorne ženske likove, pomogla je mnogim ženama, ali i muškarcima, da ostanu verni sebi uprkos tome što ih je okolina osuđivala ili odbacivala. Za sebe je rekla: „Bila sam beskompromisna, oštra, neobuzdana, samoživa, netaktična, prevrtljiva i često neprijatna... Pretpostavljam da sam zaista impresivna."



Naša gošća iz prošlosti biće slavna američka glumica Beti Dejvis.

Autor teksta - Hana Gadomski 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво