Moja knjiga

Olgica Milojević, politikolog, govori o tome kako je otkrila roman ''Dezorijentisani'' Amina Malufa i zašto joj je ovo delo lično značajno. Roman ''Dezorijentisani'' tematizuje iskustvo izbeglištva, stranstvovanja, vernosti i izdaje...U njegovom središtu nalazi se ono što je obeležilo mnoga dela nastala proteklih decenija, a to je problem identiteta. Šta je čovekov istinski lik, kome on pripada, sa kojom zajednicom se identifikuje, šta čoveka zapravo određuje, neka su od pitanja sa kojima nas ovaj roman suočava.

Amin Maluf, francuski pisac libanskog porekla, u ovo delo ugradio je svoje lično životno iskustvo. Život u Libanu, doživljaj građanskog rata, odlazak iz zemlje, pokušaji da se izgradi život u novoj sredini, - iskustva su koja su obeležila kako sudbinu tako i književni svet Amina Malufa. Delo govori i o tome da izgnanstvo unutar čovekove duše stvara pukotinu, koja dovodi do pozicije dezorijentisanosti. Pokušaj glavnog junaka ovog dela da organizuje susret prijatelja iz mladosti, od kojih se većina rasula svuda po svetu, završiće se gorkim saznanjem da je svaki čovek na neki način stranac, bez obzira gde živi. Roman ''Dezorijentisani'', koji je napisan na francuskom jeziku i objavljen 2012. godine, govori o odnosu Istoka i Zapada, o čovekovoj potrebi da nekome pripada, o tome da u životu nema lakih i unapred pripremljenih rešenja. Delo potcrtava i stav da izbori koje činimo određuju ne samo našu životnu priču nego i naše unutrašnje biće.

Olgica Milojević je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Konsultantkinja je za komunikacije i teme rodne ravnopravnosti. Angažovana je više od 15 godina na vođenju i realizaciji mnogih društveno angažovanih kampanja, konferencija i seminara u zemlji i inostranstvu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво