Vreme sporta i razonode

 Željko Dimić jedan je od glumaca koji nisu primljeni na FDU i to mu je bila jedna od inicijalnih kapisli da se otisne u beli svet. Danas je u Holivudu, poznat je pod imenom Džek Dimič, protagonista je serija `Zakon i red`, `Havaji 5-0` i drugih, koje pratimo u kablovskoj i satelitskoj ponudi. Završio je prestižni `Li Strazber`  institut za teatar i film, koga su pohađali i Al Paćino, Merilin Monro, Džejms Din, Armand Asante i brojni drugi glumci. Posebno se bavi likom i delom Nikole Tesle, već je učestvovao u jednom ostvarenju o slavnom naučniku u SAD, a uskoro bi igrani film o Tesli trebalo da radi i u Rusiji.

Za samo četiri godine, koliko se bavi dizanjem tegova, Dušan Jovanović postao je prvak Srbije, Balkana, Evrope i sveta. Od milja ga zovu `Konanom iz Velikog Mokrog Luga`, po njegovom omiljenom junaku. Nedavno je u svoju kolekciju trofeja dodao i još jednu titulu prvaka Srbije, na takmičenju održanom u Pančevu porglašen je za relativnog pobednika. Usledio je i poziv za učešće na `Arnold klasiku` u Španiji, zakazanom za kraj septembra.

Mašan Pejović ušao je u istoriju kao jedan od ljudi koji su istrčali šest najvećih svetskih maratona ćuvene vorld mejdžor serije. Svoj san da kompletira trkačku i životnu priču ostvario je nedavno u Londonu, na trci koju je otvorila kraljica Elizabeta II i tako se našao među tri hiljade trkača koji su zaokružili seriju učešća na ovim trkama. Pejović je obišao sve tačke na planeti, trči polumaratone kojima je par  stotina učesnika, ali i mega- trke za koje se prijavi i po 350 hiljada  ljudi. 

"Beogradski Diksilend Orkestar", jedina istinska institucija tradicionalnog džeza u celom regionu, u ovoj, 2018. godini, 101. godini džeza, posvećuje zasluženu pažnju. Prvenstveno zbog činjenice da se punih 17 godina svog umetničkog postojanja naglašeno bavi edukacijom najšireg kruga slušalaca u domenu ove muzičke kategorije, ali i zato što je jedini orkestar ove vrste na čitavom Balkanu koji izvodi baš tu muziku i baš ove kompozicije koje su davne 1917.godine ugledale svetlost dana. U gostima nam je Vladimir Racković, koji će najaviti jedan iz serije ovakvih koncerata, održaće se u Kulturnom centru Čukarica na Banovom brdu.

`Arsenal Fest` održava se krajem svakog juna u Kragujevcu, srcu Šumadije, nekadašnjoj prestonici Srbije. Gradu najpoznatijem po autentičnoj automobilskoj industriji. Za samo nekoliko godina postojanja, `Arsenal` se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih, najrelevantnijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i ovom delu Evrope uopšte. Bogat i raznovrstan muzički program očekuje nas i ove godine, i to od 21. do 23. juna u gradu na Lepenici. Više detalja saznaćemo od Maje Cvetković, koja i ove godine daje svoj doprinos, sada već prestižnom festivalu.

Vlade Radičević i Milan Bigović `braniće boje` Radio Beograda 1 na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Moskvi, koje počinje 14. juna. Javljaće se redovno za naš i druge programe RTS-a, slati izveštaje, razgovore s akterima i raditi i na specijalnim emisijama s Mundijala. Voleli bismo da ostanu što duže, jer bi to značilo i dobar plasman reprezentacije Srbije na najvećem fudbalskom takmičenju planete i dosta prenosa utakmica izabranika Mladena Krstajića.

Beležimo i ove subote brojne zanimljivosti i aktuelnosti iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Na Savskom jezeru u toku je Evropsko prvenstvo u kajaku, vozi se i velika biciklistička `Trka kroz Srbiju`. Predstavljanje vozila `Drumska strela 2018.` zakazano je za preksutra na Mašinskom fakultetu u Beogradu. U Žablju se 16. juna održava  `Žabalj open`, turnir u golfu. Narednog vikenda na Tari- `Xross Challenge 2018`. Atletski klub `Hajduk maraton tim` 16. juna organizuje `Međunarodnu trku prijateljstva`. Kragujevački `Ulični bioskop` sutra predstavlja kultne `Maratonce`, uz prisustvo reditelja Slobodana Šijana.

U sredu na sceni Narodnog pozorišta velikani belkanta - `Ja, Đoakino Rosini`, među učesnicima je i naša sagovornica Ana Stanković, sopran. I ove godine pratimo muzički festival `Exit`. Petnaestog i šesnaestog juna održva se rok festival `Priča`, o kome nam, kao organizator, priča Vladimir Jakšić, iz grupe Ex-Revolveri. Predstava `Reči od kamena`, `Hleb teatra` tokom juna izvodi se čak pet puta na večernjoj sceni pozorišta `Pinokio`. Drugi sabor frulaša `Prva frula Šumadije` održava se naredne subote u Rači.

Od 15. do 17. juna u Senti je u centru pažnje `Cvetanje Tise`. `Kosidba na Plavincu` zakazana je za naredni vikend u Smederevu. U istom terminu se održava i smotra narodnog stvaralaštva u Kovinu, pod nazivom `Stari Lala`. U `Modernoj galeriji` u Budvi u sredu će biti otvorena izložba slika i crteža Teodore Stojanović.

Marko Tomićević i Milenko Zorić osvojili su titulu prvaka Evrope u dvosedu na 1000 metara, pa ćemo čuti razgovore s članovima trofejnog tandema, kao i sa Mirkom Nišovićem, predsednikom Kajakaškog saveza Srbije. Najavljujemo i Beogradski festival subkulture, pričamo o novom ciklusu izložbi Kulturnog centra Beograda, najavljujemo mjuzikl `Nas se tiće kako žive priče`, koji se izvodi u ponedeljak i utorak u KC Zrenjanina. Održana je još jedna divna `Sportska bajka` u `Vrtu dobre nade` na Kalemegdanu. Sve je spremno za još jedan festival BELEF, o kome nam govori direktor Aleksandar Saša Ilić. Mlada sportistkinja velikog srca, golman ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda, Jovana Leposavić organizuje još jednu humanitarnu akciju, i to pod nazivom `Do pobede sa našim borcima`.

I ove subote vitez kulinarstva Milijan Stojanić predložiće recept za nedeljni ručak. Pripremili smo i besplatne ulaznice za brojne kulturne predstave, u tome su nam pomogli Dom omladine Beograda, Kulturni centar Čukarica, `Hleb teatar` i `Akademija 28`. Neće izostati ni redovna rubrika `Od Urugvaja do Rusije`, uz osvrt na prethodne Mundijale i uz nestrpljivo iščekivanje ovogodišnjeg, koga će Radio Beograd 1 pratiti pomno i iz svih uglova.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво