''Đavolov drug''

Slobodan Jović, pesnik i urednik, govori o tome kao je otkrio poeziju Novice Tadića, kako je njegovu knjigu pesama ''Đavolov drug'' doživeo u prvom čitalačkom susretu, a kako u kasnijim čitanjima. Novica Tadić (1949-2011) jedan je od najznačajnijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka. U stihovima Novice Tadića spojeni su doživljaj grada koji ima infernalne konture, osećanje života kao pada u kome je čovek sučen sa demonskom silom zla i mračnom stranom postojanja, i molitveni ton pevanja kojim se pesnik obraća Bogu pokušavajući da nasluti postojanje neke više i čistije sfere. Reč je pesniku odnegovane osećajnosti, u čijim se stihovima mešaju crni humor, groteska, ironija i sasvim osobeni lirizam.

Naš sagovornik govori o tome šta mu kao čitaocu znači susret sa zbirkom pesama ''Đavolov drug'', i koliko mu je u njegovom pesničkom stvaranju bio značajan susret sa pesništvom Novice Tadića.

Slobodan Jović živi u Tobutu, opština Lopare, na Majevici, u Republici Srpskoj. Radi kao učitelj. Objavio je tri pesničke knjige. Urednik je časopisa za jezik, književnost i duhovnost ''Bokatin Dijak'''.    
    
Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво