Romano Them

Gosti nedeljnog izdanja Sveta Roma su dr Milovan Pisari i Srđan Hercigonja iz Foruma civilne mirovne službe sa kojima razgovaramo o edukaciji o genocidu nad Romima tokom Drugog svetskog rata kao i o formama anticiganizma u današnjem evropskom društvu.

Saradnjom Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu iz Beograda, Foruma civilne mirovne službe i romske organizacije Romanipen, nastao je edukativni materijal o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu i današnjem anticiganizmu u Srbiji pod nazivom „Džanes ko sem?" - ili ti „Da li znaš ko sam?".

Publikacija se sastoji od šest delova koji zajedno čine materijal za edukaciju nastavnika humanističkih predmeta u vezi sa osetljivim temama poput masovnih zločina i genocida. Sadržaj se osvrće i na istoriju i kulturu Roma, te se najzad, kroz primere radionica, dalje razvijaju i obrađuju teme stereotipa i predrasuda, i njihova povezanost sa masovnim zločinima i genocidom nad Romima.

Emisiju vode Gordana Nešović i Una Beriša.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]