Vreme sporta i razonode

Pobednica 31. Beogradskog maratona Nora Trklja prva je gošća novog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1. Atletičarka Crvene zvezde, rođena Subotičanka, poreklom iz Mirilovića kraj Bileće, bila je bez premca u kategoriji dama, iako sparina i vlaga nisu bile saveznici učesnicima najvećeg takmičenja u Srbiji. Nori je na ruku išao podatak da je u Bankoku trčala na 36 stepeni, pa je i u našem glavnom gradu uspela da se aklimatizuje taman toliko koliko je bilo potrebno za prvo mesto. U njenoj karijeri su već upisani brojni trijumfi na polumaratonima i maratonima u zemlji i svetu, ova pobeda joj posebno godi i čini je srećnom.  

Odmah po dolasku iz Tel Aviva i velikog uspeha na Evropskom prvenstvu, čućemo džudistkinju Milicu Nikolić. Njena bronzana medalja u kategoriji do 48 kg prvo je odličje u ženskoj konkurenciji za našu zemlju još od 1991. godine, kada se zvala SR Jugoslavija. Milica s nestrpljenjem iščekuje današnje vesti iz Izraela i uverena je u odličja Aleksandra Kukolja i Nemanje Majdova, koji su danas na tatamiju.

Vrnjačka Banja će 5. maja okupiti najbolje planinske trkače Balkana, našu reprezentaciju predvodiće prvaci Srbije u seniorskoj konkurenciji Nevena Jovanović i Đuro Borbelj. Sa našim atletičarima rade stručnjaci Mile Ugren i Zvonko Lozančić, koji će nam i najaviti ovo takmičenje iz studija Radio Beograda 1. U tome će mu društvo praviti juniorski reprezentativac Veljko Savić, koji takođe učestvuje na ovom šampionatu.

Košarkašice Crvene zvezde preksinoć su odbranile titulu šampiona, ubedljivom pobedom u četvrtom duelu finala plej-ofa s Partizanom, bilo je čak 30 koševa razlike. U goste nam dolaze kapiten Aleksandra Katanić i centar Biljana Stjepanović, najeefikasnija igračica ovog susreta, istinsko pojačanje crveno-  belih dama u drugom delu sezone.

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 boluje, prema zvaničnim podacima, oko 5 hiljada dece. Otvorena je nova sezona projekta `Sportom protiv dijabetesa`, koga organizuje sportski klub `Vašarište` iz Kragujevca. O ovoj akciji vrednoj svake hvale, za našu emisiju govori inicijator projekta i predsednik kluba Borko Marinković.

Preko rodnog Beograda i Beča, naša gošća, pijanistkinja Julijana Šarac stigla je do Sidneja, gde je na čuvenom Konzervatorijumu završila postdiplomske studije iz muzikologije. Posle dosta vremena, ponovo je u gradu svog detinjstva, promoviše album sa izvođenjem Mocartovih i Betovenovih kompozicija. Julijana podjednako uspešno izvodi pop hitove kombinovane sa klasičnim delima, uz koje idu i atraktivni video- klipovi.

Sanja Radulović specijalizovala se za pisanje kratke proze i poezije. Rođena u Tešnju, nastanjena u Doboju, u Bosni i Hercegovini, svojim ostvarenjima osvajala je nagrade širom regiona. Prevođena je na više stranih jezika, zastupljena u više od 40  zajedničkih zbirki poezije. Danas će nam pričati o  novoj zbirci kratkih priča `Nomad na štiklama`.

Paper Animals, mlada indi rok grupa iz Beograda, objavila je nedavno svoj prvi video-spot, za numeru "Guts and Bones". Reč je o sastavu koga čine Sofija Nedeljković (vokal),  Darko Pasujević (bas), Marko Rakić (bubnjevi), kao i predstavnik ovog benda u našem studiju, gitarista Damjan Jovanović. Muziku ovog benda karakterišu vesele melodije, melanholični tekstovi i posebni ritmovi.

Vlada Divljan bi 10. maja 2018. napunio 60 godina. Tog dana, njemu u čast, Vladini prijatelji, saradnici i poštovaoci iz Beograda, Zagreba i drugih gradova bivše Jugoslavije, nastupiće na koncertu nazvanom "Hajde sanjaj me, sanjaj" u velikoj dvorani Centra `Sava`. O ovom događaju, kao i o nezaboravnoj saradnji i druženju s Divljanom, u emisiji će nam govoriti  bas gitarista Zdenko Kolar, jedan od članova autentične postave grupe Idoli.

KUD `Goša` u Smederevskoj Palanci danas i sutra organizuje tradicionalno `Jaseničko prelo` 28. i 29. aprila. U Lajkovcu se od preksutra održavaju Majski susreti kulturnih i turističkih radnika. Sabor narodnog stvaralaštva `Jorgovan fest` odvija se 1. maja na Miroču. Istog dana, u Vranju je izložba pasa svih boja i rasa. Velika salsa žurka održava se 4. maja u beogradskom Studentskom kulturnom centru. U Ibarskoj klisuri- dolini vekova, u podnožju i među drevnim zidinama, 5. maja je `Maglič fest`, manifestacija koja promoviše ovu tvrđavu kao kulturno- istorijsku i turističku destinaciju, uz spektakularne borbe vitezova, nastupe etno grupa i srednjovekovnu muziku. 

Neda Ukraden odlično prolazi širom regiona aktuelnim singlom `Kao vino i gitara`, uveliko radi na novom, ali zaniljivo je da se nedavno, prvi put u bogatoj karijeri, okušala i u pozajmljivanju glasa junacima crtanih filmova. Učestvovala je u sinhronizaciji animiranog ostvarenja `Cvrle, nikad ne letiš sam`. U Salonu kod Porte u Vršcu 4. maja udruženje `Tačka susretanja` priređuje veče posvećeno Nikoli Tesli, uz koncert i izložbu stripa Vladimira Nedeljkovića  Zontaga `Energy and light`.

Koncert klavirskog dua Vesna Kršić - Snežana Nikolajević sutra pre podne na sceni Kolarčeve zadužbine. Marina Baošić- Čvorović svoju četvrtu knjigu `Dašak sreće` predstaviće u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U kultnom omladinskom pozorištu `Dadov` održana je promocija knjige `Početak nečeg velikog`, autorke Ivane Lukić, u izdanju `Kreativnog centra`. U `Ciglani` su u toku `Dani Holandije`, sa koncertima, filmovima, instalacijom amsterdamskih kanala i drugim zanimljivostima koje asociraju na `zemlju klompi i lala`.

Sedma samostalna izložba Jelene Vitaz dešava se od 3. maja u Maloj galeriji ULUPUDS-a. U Kući kralja Petra Prvog u toku je izložba akademskog slikara Miodraga Jelića, pod nazivom `Teslin ključ`. `U potrazi za svetim znakom`, u Biblioteci grada Beograda, od 4.maja- tako se zove izložba Anamarije Vartabedijan. U selu Orašac kod Prijepolja, odvija se takmičenje u tradicionalnim čobanskim igrama  `Komaranske košije`. Tokom emisije, dabome, biće i dosta izjava sportista povodom aktuelnoh dešavanja. Članica streljačkog kluba Zvezdara Aleksandra Ristović tako će nam pričati o nedavnom trijumfu na Kupu Srbije u malokalibarskom oružju, na kome je bila bez premca u apsolutnoj konkurenciji- seniorke i junirke zajedno.

Glumica Mihaela Stamenković priča o predstavi `Kod šejtana ili jedna dobra žena`, reditelja Stevana Bodrože, premijerno izvedenoj na sceni Ustanove kulture `Vuk`. Posle 26 godina, slikar Miloš Šobajić izlaže u Novom Sadu - sinoć je u Muzeju savremene umetnosti postavio izložbu pod nazivom `Bežanje i gušenje`. Gitarista Vladan Vučković Paja 1. maja koncertno predstavlja aktuelni album u svojoj matičnoj muzičkoj školi u Boru, u kojoj je učio - klavir. Aleksandar Sanja Ilić iznosi utiske o evrovizijskoj turneji Balkanike po gradovima zemalja učesnica i očekivanja uoči `Eurosonga` u Lisabonu. U galeriji `Art 55` u Nišu otvorena je postavka plakata Miljane Radovanović, a u `Kombank Art holu` u Makedonskoj ulici u Beogradu juče je otvorena izložba radova studenata master studija primenjenog slikarstva, među njima je i naša sagovornica Željana Stojanović. U Žitkovcu kraj Aleksinca večeras se održava manifestacija `Kulturno stvaralaštvo na selu`.  

Urednik i voditelj: Željko Stefanović
Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво