Gosti iz prošlosti

Govor Martina Lutera Kinga, “I Have a Dream”, održan 1963. godine za vreme "Marša na Vašington za poslove i slobodu" bio je prekretnica u borbi za građanska prava američkih Crnaca. Ovaj manifest slobode i jednakosti za sve, san o boljem društvu u kome će svi ljudi, bez obzira na boju kože imati jednake mogućnosti za život, i jedan od najupečatljivijih govora u minulom veku, popularna kultura svela je na melodični ritam njegovih početnih pasusa. Nedovoljno da san Martina Lutera Kinga bude dosanjan.

Za njim je toga dana krenulo 250 hiljada ljudi, njih 250 hiljada je pevalo, aplaudiralo i podržalo njegov san. Podržao ga je ceo svet, ali kad se kaže "ceo svet" to je uvek figurativno. Da sve krene po zlu, dovoljan je i jedan čovek.

Četvrti aprilski dan 1968. godine u Memfisu bio je poslednji u životu Martina Lutera Kinga. Njegov san o jednakosti, miru, bratstvu i pravdi, Crnce je pretvorio u Afroamerikance i Belu kuću u dom prvog crnog predsednika, a za košmare ostavio sve više siromašnih, gladnih i nezaposlenih, i boju kože koja nije postala zanemarljiva, osim u nasilju i stalnim ratovima koji su bili izvan svakog sna Martina Lutera Kinga.

"Ja sam izuzetno svestan svih slabosti i nedostataka koji postoje, svih sumnji o efikasnosti nenasilja. Pa ipak, ja sam uveren da je nenasilje i najpraktičniji i moralno najpravilniji put borbe protiv tog starog problema rasne nepravde. Pre ili kasnije ljudi će morati da pronađu način da žive u miru. Ja odbijam da prihvatim mišljenje da je čovečanstvo tako tragično povezano s mračnom ponoći rata i rasizma, da zora mira i bratstva među ljudima nikada neće postati stvarnost. Pravda je poneki put i pobeđena, jača od pobedničkog zla" - rekao je Martin Luter King u Oslu 1964. godine primajući Nobelovu nagradu za mir, jer koliko god zavodljivo zvučala popularna anafora iz njegovog čuvenog govora, osvajanje slobode uvek je više od sna.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво