Vreme sporta i razonode

Odbojkašice Uba u poslednjih pet godina prošle su četiri ranga takmičenja i od naredne sezone takmičiće se u Super ligi Srbije. Istorijski uspeh ostvaren je ubedljivo, pa će mesto- do sada poznato najviše po fudbalskim asovima- moći da se diči i vedetama u ovom lepom sportu. Delegaciju uspešnog sportskog kolektiva u našem studiju predvodiće šef stručnog štaba OK Ub Dejan Stojković.

Futsal sve više pronalazi mesto na sportskoj mapi Srbije, čak i kada su dame u pitanju. Ovoga puta predstavljamo ženski futsal klub FON, sastavljen od studentkinja Fakulteta organizacionih nauka, koga pohađa i naša gošća Marija Armuš, ona je ujedno i licencirani trener ovog sporta. Bila je u sastavu ženske univerzitetske selekcije na Evropskim igrama u Zagrebu pre dve godine, a interesantno je da su upravo ona, kao i njene koleginice Barbara Izgarević i Jovana Jevremović potpisale prvi profesionalni ugovor sa ekipom ŽMNK Meteora iz Zagreba i u glavnom gradu Hrvatske sjajno dočekane, kao istinska pojačanja.

Skromno, ali svečano Sportsko društvo Radnički sa Crvenog krsta juče je obeležilo 98 godina postojanja. Mnogo asova na jednom mestu, uz lepe i tople sportske priče i sećanja na legende koje su ispisivale i kreirale ime ovog kolektiva. Tim povodom, ugostićemo nekadašnjeg boksera teške kategorije Radničkog Nikolu Apostolovića, kome jako dobro ide i pisana reč. Posle romana `Teškaš` i `Magija opstanka`, Apostolović je napisao i svojevrsnu hroniku o bogatoj takmičarskoj prošlosti velemajstora plemenite veštine sa Krsta, monografiju `Šampioni života`. Ova štiva objavila je izdavačka kuća `Samo korak`, čiji je vlasnik Biljana Alavanja, nekadašnja rukometašica Radničkog, sada potpredsednica BK Radnički, i sama uspešan pisac.

`Kad se pročita knjiga `Sve je u igri`, stiče se utisak da više ne postoji nijedan nenapisan aforizam o sportu`- to su prve recenzije nove knjige mudrih i šaljivih razmišljanja  Aleksandra Čotrića o sportu našem nasušnom. Evo samo jednog od njih - `Nekadašnje velike sportiste ne možemo da zaboravimo. Većinu današnjih ne možemo ni da zapamtimo`. Ostale će nam govoriti sam autor tokom ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1, premijerno u elektronskim medijima.

Petnaestogodišnja violinistkinja Miona Topalović muzikom se bavi od svoje sedme godine. Pohađa Interprerativni studio profesora Dejana ihailovića, koji je podučavao i Nemanju Radulovića. Biće sa nama u studiju kako bi najavila svoje muzičko veče u Galeriji 73 na Banovom brdu, zakazano za 26. april. Podrazumeva se da ćemo uživo čuti nešto sa repertoara nadarene instrumentalistkinje.

Dva sjajna muzičara, pijanista i kompozitor Vladimir Nikolov i bubnjar Srđan Ivanović s uspehom izvode `vanvremenski` džez, prepun inovacija, kako se i očekuje od ovog  muzičkog žanra i dvojice `izvođača radova` s međunarodnim pedigreom. Vladimir Nikolov će nam, uz podsetnik na njihov aktuelni zajednički album, najaviti koncerte svog petočlanog sastava-  u okviru `Dana Holandije` u Beogradu i u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu.

Tradicionalni Beogradski maraton, tokom emisije, ispratićemo zahvaljujući Dejanu Nikoliću. Odbojkaški trener Svetlana Ilić, posle odlične sezone i osvojenog Kupa Srbije sa Železničarom iz Lajkovca, vraća se na mesto velikih evropskih uspeha, u Volero iz Ciriha. I ove godine održava se Književni maraton, u okviru kulturološkog projekta `Beogradski čitač`. U Muzeju afričkih umetnosti otvorena je izložba pod nazivom `Lalibela- putovanje u Jerusalim Afrike`.U `Madlenijanumu`- večeras koncert Omladinskog super hora i orkestra, koje čine talentovani pevači i muzičari iz regiona. U Gornjem Milanovcu održavaju se Srpski festival svetske muzike i Međunarodni bijenale umetnosti minijature, a u Donjem - festival gitare `Zlatna nota`. U Užicu, nedavna ponovna premijera `Koštane` naišla je na ogromno interesovanje, glavnu rolu tumači Biljana Prokić.

Dugogodišnja prvakinja Baleta Narodnog pozorišta Bojana Žegarac- Knežević dobitnica je prizanja koga, povodom Svetskog dana igre, dodeljuje Udruženje profesionalnih baltskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije. Slavni srpski bariton Željko Lučić večeras peva na `Kolarcu`, kao specijalni gost na gala koncertu Simfonijskog orkestra i hora RTS, pod upravom Bojana Suđića. Trideset i peti put u Smederevu se održavaju `Nušićevi dani`, nagrada za životno delo biće uručena Aleksandru Berčeku. Studenti Instituta za umetničku igru 26. aprila premijerno će izvesti projekat `/R/evolve` na sceni SKC-a. Akcijom `Svi smo u biblioteci`, biće u ponedeljak obeležen Svetski dan knjige, uz učešće poznatih imena iz sveta kulture. Glumci teatra `Kabare` iz Tuzle s uspehom su gostovali na novoj sceni BDP-a, čućemo utiske Alise Brkić. Žil Epap, violinista, i duo `Meduoteran`, koji se zasniva na harmonici i baglami, u ponedeljak muziciraju na sceni Kolarčeve zadužbine. U okviru Večeri susreta surinamske i srpske kulture, u Akademiji 28 večeras prvi put, u pratnji klavira i gitare, nastupa mlada južnoamerička pevačica srpskog porekla Tehuta, uz klavirsku pratnju mlade i talentovane pijanistkinje Marije Gođevac.

U knjižari Delfi, u SKC-u, danas je zvanična promocija knjige Vesne Ćorović- Butrić `Izmislice`, za koju je nedavno dobila priznanje `Gordana Brajović`.Izložba `Talisman` umetnice Bojane Ristovski u toku je u Maloj galeriji ULUPUDS-a. Sa  festivala `Pozorišno proleće`, iz Šapca nam se javlja direktor i selektor Zoran Karajić. U galeriji SULUJ izložbom ciklusa asamblaža predstavlja se Ivan Kocić. U Galeriji 73 u toku je izložba objekata i skulptura Dušana B. Markovića. Zbrika priča `Žena iz Huareza`, Uglješe Šajtinca, odabrana je za najbolju knjigu 2017. godine po izboru Društva književnika Vojvodine. Rosinijeva komična opera `Pepeljuga` ponovo je na sceni Narodnog pozorišta- u glavnoj ulozi je mecosporan Ljubica Vraneš, koja je nedavno osvojila i jedno lepo priznanje, nagradu `Oskar Danon`.

U Kragujevcu se narednog vikenda održava Sajam hortikulture. Najavljujemo i retrospektivnu izložbu slika i crteža Ljubodraga Jankovića Jaleta, u organizaciji Fondacije Plavo, koja će biti postavljena na dva izlagačka prostora, Umetničkom paviljonu `Cvijeta Zuzorić` i galeriji ULUS. `Kosovski i šarkoski vez- radovi ženskih udruženja`, naziv je izložbe u Etnografskom muzeju. `Reflektor Teatar` i UK `Parobrod` predstavom obeležavaju 102 godine od rođenja narodnog heroja Ivo Lole Ribara. Matija Dedić, opet u finom društvu, sutra veče muzicira na sceni `Kolarca`. Dečji vikend održava se u Javnom akvarijumu i tropikarijumu na Dedinju. Knjiga Tijane Kondić `Tragovi života`, njen prvi objavljeni roman, poslužila je kao inspiracija dvema mladim umetnicama da svoj doživljaj tog teksta pretoče na platno.  

Tokom emisije premijerno ćemo čuti numere grupe Galija i Bajaginih Instruktora, kao i niz drugih, aktuelnih inofrmacija iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Pratimo rezultate utakmica Super i Prve lige Srbije u fudbalu, kao i bitnijih evropskih šampionata u ovom sportu. Čućemo i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva i akademika gastronomije Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво