Moja knjiga

Guslar Slavko Aleksić govori o tome kako se prvi put susreo sa delom ''Luča mikrokozma'', kako je ovo delo doživeo kao čitalac, ali i o tome kako je ovo delo osvajao kao guslar.

U stvaralaštvu Petra II Petrovića Njegoša  (1813-1851) uočavaju se dva kruga. Jedan se tiče istorijske tematike, a drugi kosmičkih, odnosno metafizičkih tema.  Među delima kosmičke inspiracije posebno mesto pripada spevu ''Luča mikrokozma''. U ovom delu, objavljenom 1845. godine, reč je o čovekovom padu u život, o gubitku sveta večnosti, i o čovekovim naporima da se ponovo zadobije prostor izgubljene božanske milosti. Delo se sastoji od uvodne pesme, date u vidu posvete Simi Milutinoviću Sarajliji, i šest pevanja. "Posveta" je filosofska pesma o traganju za istinom o čoveku, neka vrsta pesnikove duhovne autobiografije. Kao i ''Gorski vijenac'' i delo ''Luča mikrokozma'' odlikuje izrazita misaona dubina i snažne pesničke vizije, u kojima se odbleskuju vrhunski kvalitetiti narodne epske poezije. Posebnu vrednost Njegoševom delu daje jezik. Isidora Sekulić je taj jezik u jednom tekstu nazvala ''poslovičkim jezikom'', želeći time da istakne jedrost, preciznost i mudrost Njegoševog poetskog govora.

Slavko Aleksić je jedan od naših najcenjenijih guslara, dobijao je nagrade na svim značajnijim takmičenjima guslara. Radio je dugo godina kao učitelj i nastavnik u osnovnoj školi, a osam godina je u muzičkoj školi ''Mokranjac'', na smeru etno-muzike, predavao gusle. 

Slavko u emisiji govori o svom doživljaju Njegoševih dela, o tome kako je snimio disk na kome uz gusle izvodi delo ''Luča mikrokozma'', ali i o svom prosvetnom radu, o guslama kao muzičkom instrumentu, i o vrednostima srpskih narodnih epskih pesama.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво