Doživeti stotu

Ovog jutra razgovaraćemo sa stanarima Gerontološkog centra Kruševac koji su odlučili da starost provedu u toj ustanovi. Centar je, u ovakvom obliku, konstituisan 1987. godine i od Ministrstva za socijalnu politiku je dobio licencu za rad.

O dilemama, setnim trenucima i lepotama trećeg doba u zajednici, saznaćemo više od Lile, Emilije, Svetlane, Dragana, Nadežde i Mirjane.

Milka Pavlović, radni terapeut u Gerontološkom centru Kruševac, kaže da su svi kapaciteti od 198 mesta popunjeni. Najduže se čeka na smeštaj za polupokretne i nepokretne starije osobe. Oni koji su vitalniji imaju niz mogućnosti. Mogu da se uključe u kreativne radionice u kojima se slika, piše, peva i prave predmeti od drveta i drugih materijala. Raduju se i putovanjima.

U minutima posvećenim zdravlju govorićemo o suvom oku i glaukomu. Zašto nastaje sindrom suvog oka i kako se prepoznaje? Koliko mogu da pomognu veštačke suze i kako se primenjuju?  Na značaj ranog prepoznavanja bolesti i pravilne terapije ukazaće dr Tanja Kalezić, oftalmolog Klinike za očne bolesti  Kliničkog centra Srbije.  

Rubriku za dobru knjigu rezervisali smo za roman Gordane Maletić "Katarke Beograda". To je svojevrsni  pripovedački vremeplov o prestonici Srbije. A u istorijskoj radio-čitanci ćemo se vrataiti u doba kada je naučnik svetskog glasa, akademik Ivan Đaja, postavio temelje eksperimentalnoj fiziologiji i fiziološkoj hemiji, kasnije biohemiji.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna strana: Emilija Zdravković i Mirjana Dinić, foto: Marina Stojadinović

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво