Vreme sporta i razonode

Odbojkašice Železničara iz Lajkovca ostvarile su najveći uspeh u istoriji kluba, osvajanjem pehara u Kupu Srbije. Popularne `dizelke` su, da podsetimo, u finalu savladale višestrukog pobednika našeg najmasovnijeg takmičenja, ekipu Crvene zvezde. Priču o Želji kompletiraćemo uz Svetlanu Ilić, šeficu stručnog štaba, zatim njenog asistenta, trenera Vladimir Živkovića, kao i uz igračice Jelenu Vignjević i Jovanu Jovičić.

Relevantni faktori u Nišu odlučili su da zadaju udarac nasilju na tribinama i oko sportskih stadiona. U cilju prevencije, obavljena su ispitivanja među `meraklijama`, navijačima Radničkog, čiji ishod daju nade da se vidi svetlo na kraju tunela. Više od pola ispitanika izjavilo je da zaista voli da gleda fubal, uživa u njemu i navija- meraklijski. Po vrtićima i školama biće održana edukativna predavanja, da se nova generacija navijača, oni koji dolaze, na vreme nauče kako fer i sportski podržavati svoju ekipu, ali i njene rivale.

Kad smo već kod Niša, ženska rukometna ekipa Naisa blista u domaćem šampionatu, u prošlom kolu je bila i rezultatski ubedljiva u derbiju prvenstva, s Medicinarom iz Šapca. Kao i obično, među najstaknutijim igračicama je bila Anastazija Đoković, povratnica iz turskog Trabzona, koja je neštedimice rešetala mrežu gošći iz Mačve.

Na Evropskom vaterpolo šampionatu u Barseloni, Srbija će imati selekcije u obe konkurencije, muškoj i ženskoj. Poznati su i rivali po grupama- na tu temu, razgovaramo sa reprezentativkom Isidorom Damnjanović, kao i dugogodišnjom članicom državnog tima, sada trenerom Crvene zvezde, Draganom Ivković. Omladinci Brodarca, posle zapaženih rezultata u Ligi šampiona, bili su na pripremama u Antaliji, a već sutra igraju derbi nastavka domaćeg prvenstva, sa Crvenom zvezdom. Međunarodni bord ipak je uvrstio VAR sistem u pravila igre i ovu tehnologiju odobrio za korišćenje na Prvenstvu sveta u Rusiji - čućemo komentar Dejana Nedića, predsednika Sudijske organizacije fudbalskih arbitara Beograda. Šahovski velemajstor Miloš Pavlović pobednik je tradicionalnog turnira u Bad Verishofenu.

Danas se igraju revanš utakmice plej- ofa u obe konkurencije, svoja razmišljanja iznose trener odbojkaša Crvene zvezde Dragan Kobiljski i šef stručnog štaba ŽK Dinamo iz Pančeva Nikola Jerković.

O Zdravku Čoliću poblika manje- više sve zna, ali samo najbliži prijatelji zvezde muzičke scene znaju koliko je vezan za sport, gotovo neraskidivo. Ne samo da , zbog prirode posla, mora da bude u top formi, do koje dolazi rekreacijom i dugim treniznzima, već je bio i golman, doduše rezervni, Željezničara iz Sarajeva, a obećavao je i u trčanju na kratkim stazama, kao i u skoku u dalj- na jednom takmičenju bio je odmah iza, tada neprikosnovenog, Nenada Stekića.

U studiju ćemo, sa zadovoljstvom, ugostiti i Miru Ivančević, koja je pre nekoliko dana osvojila titulu Mis senior. Bila je profesor fizičkog, obožava skijanje, ali i ples, tako da je nekoliko sezona sastavni deo i dens-spektakla `Gospođe`, s kojim je obišla dobar deo zemlje i Evrope.

Četiri umetnice iz Srbije predstavljale su kulturu naše zemlje u `Art hub` centru u Abu Dabiju. Po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, utiske nam iznosi Ivana Živić.

Dosta je i gostiju iz sveta muzike ove subote u našem studiju, svi do jednog s novim materijalima, svaki je interesantan na svoj način. Miroslav Cupara je vrsni pijanista , kompozitor, korepetitor i mnogo toga još, čovek koji pođednako uživa u izvođenju klasične muzike, Geršvina i Bitlsa, zato je valjda i drag predstavnicima svih generacija.

Poznati gitarista Nemanja Bogunović najavljuje lep koncert na `Kolarcu`, na kome će biti u pravom društvu. U KC Grad sutra se održava novo plesno druženje iz ciklusa `K`o nekad u osam`. U toku je šesto izdanje Beogradskog irskog festivala. Sutra se održava 62. berza Kluba ljubitelja igračaka. Veljko Nenadić, 19-godišnji pijanista i kompozitor iz Smedereva, ponovo je stigao do finala takmičenja u Španiji. Dolazi nam i Vladimir Jakšić u ime grupe Revolveri, sastava koji- uz određene prekide- egzistira od 1991. godine, stiže nam i novi singl ovog sastava. U `Galeriji 73` na Banovom brdu u toku je izložba skulptura gošće iz Crne Gore Ivane Radovanović. U Muzeju nauke i tehnike održava se izložba `Keramika`. Zoran Radosavljević predstavio je novu zbirku anagrama `Put ka vrhu 4`, dok je Jugoslav Vlahović otvorio izložbu i predstavio knjigu `Flonjer ponjer`. Na sceni `Raša Plaović` Narodnog pozorišta 11. marta je `Showcase`. Baletska škola u Novom Sadu obeležila je 70 godina rada. Na sceni `Madlenijanuma`, sutra je premijera predstave `Iza zatvorenih vrata`, koja se igra kod nas posle pola veka, o tome nam priča glumica Jelica Kovačević.

U Beogradu se od 16. do 21. marta održava `Gitar art festival`. Grupa Frajle ima novi singl i spot za baladu `Nije ovo tuga`. U Leskovačkom kulturnom centru sinoć je predstavljena izložba `Leskovac i Herceg Novi u stripu` - zanimljivo je da će se ova dva grada bratimiti- doduše, ne kao ono nekada u SFJR- već isključivo po stripu, ali malo li je ? U Vršcu se narednog vikenda održava `Vino fest`. `Bebi artiš` koncerti za najmlađi uzrast, decu do 3 godine, održavaju se sutra.

Otkrićemo i aktuelnosti vezane za festival `Exit`u Novom Sadu, na kome je iz dana u dan sve duža lista poznatih imena za ovo leto, ali i koncerte koji se - pod ovom etiketom- održavaju širom regiona. Najavićemo i Festival igre, dok će nam poznata modna kreatorka Verica Rakočević- Kuzmančević ispričati detalje o svojoj nedavnoj reviji, na kojoj je predstavila modele za sezonu proleće- leto 2018.

U Matici iseljenika Srbije, Tatjana Pupovac će u utorak promovisati svoju zbirku pesama za decu, pod nazivom `Bubamarin svet`. Saznaćemo kako se odvija realizacija projekta džez muzeja u Nišu, koji je neka vrsta zadužbine festivala `Nišvil`. U goste nam dolazi višestruko nadareni džez muzičar, pijanista Vladimir Nikolov - sa bubnjarem Srđanom Ivanovićem i grupom odabranih prijatelja objavio je album koji je naišao na dobar odjek u regionu.

Tokom emisije, koja inače u utorak obeležava 58 godina postojanja, objavljivaćemo i druge aktuelne informacije iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Podelićemo, kao i obično, dosta ulaznica za interesantna medijska dešavanja, neće izostati ni tradicionalni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво