Doživeti stotu

Gerontološki centar Beograd je ustanova socijalne zaštite za pružanje usluga smeštaja, pomoći u kući, dnevnog boravka i klubova za aktivno starenje. U tom centru zaposleno je 1.200 ljudi. Oni brinu o nekoliko hiljada starijih sugrađana. Po broju korisnika i zaposlenih, Gerontološki centar Beograd jedna je od najvećih ustanova socijalne zaštite na Balkanu i dobro mesto za život i druženje u trećem dobu.

O uspesima, programima podrške starijima i poteškoćama s kojima se suočavaju, za našu emisiju  govori direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić.

Emitovaćemo i reporterski zapis Marine Bajić sa Petog sajma za treće doba koji je nedavno okupio više hiljada penzionera iz cele Srbije. 

U rubrici za zdravlje  biće reči o značaju redovne kontrole i pravilnog uzimanja terapije za povišeni krvni pritisak. Zašto je važna saradnja pacijenta i lekara i kako se bira pravi lek za hipertenziju? Na to će ukazati prof. dr  Branislava Ivanović iz Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

Minute za dobru knjigu izdvojili smo za romane "Filijala" i "Zona" ruskog književnika Sergeja Dovlatova, a u istorijskoj  radio-čitanci ćemo se vratiti u vreme kada je književnica i učiteljica  Anđelija Stančić Spajić, početkom 20. veka,  istraživala  poreklo srpskog naroda, tvrdeći da je srpski jezik najstariji jezik Biblije.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво