Vreme sporta i razonode

Skyrunning postoji stotinama hiljada godina, ali ne kao sportska disciplina i ne u formi prepoznatljivoj u svetu. Ljudi su odlazili u planine zbog lova, zbog ratova, verskih progona, krijumčarenja ili, makar, iz radoznalosti. Ideja da se od trčanja uz i niz planinu iz razonode je relativno nov, pamti se jedna trka između pušača i nepušača održana 1954. godine. Kroz priču o ovom atraktivnom sportu, koji je zastupljen i u našoj zemlji i regionu, upoznaćemo prvu današnju gošću Mariju Đorđević.

`Drumska strela` je prvi srpski Formula student tim, čiji su članovi studenti Univerziteta u Beogradu. Oni svake godine, udruženim snagama, izrađuju vozilo kojim predstavljaju svoj univerzitet i državu na najprestižnijem svetskom inženjerskom takmičenju. Naša emisija ispratila je nekoliko `generacija` ovih automobila, sada se uveliko radi na formuli 7. U goste nam dolaze vođa projekta Branko Miličić i vođa tima Miljana Stojanović.

Dolazi nam još jedna interesantna mlada dama, koja se podjednako uspešno bavi muzikom, odnosno pevanjem i pisanjem stihova i knjiga. Njeno ime je Jelena Andonović. Članica je akustičnog dua `Two Of us`, imala je nekoliko samostalnih singlova, novi za koji je urađen i spot nosi naziv `Anđeo`. Biće reči i o njenoj zbirci poezije objavljenoj 2014. godine, kao i o romanu `Srbikon`.

Tenor Slavko Nikolić objavio je novi album pod nazivom `Un amore cosi grande`, na kome su poznate numere na više svetskih jezika, u pratnji Simfonijskog orkestra Stanislav Binički. Uz podršku Poslednjih romantičara i gošće Ane Stanković, supran, Slavko će održati solistički koncert u dvorani Ruskog doma 6. marta, uz sjajan vokal i zvuke balalajke i mandoline, kako i dolikuje ovom zdanju.

Stiže nam i `Sanya D` Rio`, biće to radijska premijera njihovog novog singla i spota Džozefina. Bračno- muzički tandem Sanja i Muki Dumonić, zajedno sa drugarima iz grupe, ima veliki broj poštovalaca, jer redovno muzicira, tokom čitave godine, od manjih klubova do velikih koncertnih dvorana.

Danas je malo više gostiju iz sveta muzike, što svakako nije na odmet. Pridružiće nam se i Amira Medunjanin, koja je danas u našem glavnom gradu, u vezi završnih dogovora oko novog koncerta, koga će održati 18. marta u Centru `Sava`, uz oprobanu ekipu- pijanistu Bojana Zulfikarpašića, gitaristu Ante Gelu, kontrabasistu Zvonimira Šestaka i članove gudačkog ansambla `Zagrebački solisti`.

Dabome, bavićemo se i raznim sportskim dešavanjima, kao i svake subote. Pokušaćemo da istražimo osnovne razloge zbog kojih su igrači Crvene zvezde i Partizana zaustavljeni na evropskom putu, pratiti aktuelne rezultate domaćeg i evopskih šampionata, uz uključenja sportista koji su na nekom od terena širom Evrope.

Čućemo Nišliju Sašu Gacika, koji ne na međunarodnom festivalu ultramaratona u Atini osvojio pro mesto i oborio državni rekord u disciplini 24 sata. Najavljujemo međunarodni festival dečje rekreacije `Kopaonik 2018`, koji se održava u organizaciji asocijacije `Sport za sve`. U Čačku se 28. februara održava Sajam obrazovanja `Indeks 2018`. Susreti organizatora brojnih manifestacija kojima Srbija raspolaže dogodiće se početkom marta na Zlatiboru, a tradicionalni `Dani vina` očekuju nas u Irigu. Sto prvi rođendan džeza u ponedeljak će obeležiti `Beogradski diksilend orkestar`, dok će Hor slavista sutra veče u galeriji `Polet` održati koncert tradicionalnih pesama slovenskih naroda.

Tokom emisije čućemo i Aleksandra Sanju Ilića, čija će grupa `Balkanika` i pesma `Nova deca` predstavljati Srbiju na `Eurosongu` u Lisabonu. Maestro Bojan Suđić najavljuje večerašnji koncert Simfonijkog orkestra RTS-a, na programu su dela Čajkovskog i Šostakoviča. Pesnik Miroslav Maksimović laureat je nagrade `Odzivi Filipu Višnjiću`, čućemo i Dejana Ilića kome je pripalo priznanje `Meša Selimović`. Grupa `Witch 1` svira večeras u ambijentu muzičke kuće `Metropolis` u Makedonskoj ulici, dok se grupa `Petar Pan` vraća na scenu novim singlom i spotom, koje večeras koncertno promoviše. `Muzički kaleidoskop` Branislave Podrumac sutra je u `Madlenijanumu`, a velika salsa žurka večeras u Studentskom kulturnom centru.

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu Srbije svake nedelje u podne održavaju se interesantni časovi biologije. Muzej u Smederevu organizuje predavanje i projekciju etnoloških filmova. Studentkinje Instituta za umetničku igru osvojile du drugu nagradu- prva nije dodeljena- na takmičenju u Berlinu. Poslednjeg dana februara i prvog dana marta traje `Sajam trećeg doba` na Beogradskom sajmu. Beogradsko dramsko pozorište obeležilo je 70 godina rada, premijerom predstave `Poslednji rok`, o kojoj nam priča glumica Milica Milša. Izložba crteža Antanasija Punoševca, pod nazivom `Lica`, u toku je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U Kulturnom centru Zrenjanina održaće se `Vojvođanski brass festival`, u noćnoj galeriji `Petak` kolektivna izložba `Najbolje iz Fabrike 2017`, dok je u Narodnom muzeju u Užicu u toku izložba kojom Đorđe Stanić obeležava trideset godina rada. 

Pre četiri godine na Fejsbuku je osnovana grupa `Prevodilačko srce`, sa ciljem da se pomogne obolelima od najtežih bolesti, kojima je za lečenje u inostranstvu neophodan prevod medicinske dokumentacije.

Osnivač ove stranice, grupe i akcije je profesionalni prevodilac i sudski tumač za italijanski i portugalski jezik Olgica Andrić.

I ove subote redovnim slušaocima našeg porodičnog radio magazina `Vreme sporta i razonode` dodeljujemo besplatne ulaznie za pozorišne predstave i druga kulturna dešavanja. Tu je i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekora Milijana Stojanića. 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво