Novosti dana

U švajcarskom zimskom centru Davosu održava se 48. Svetski ekonomski forum, a glavne teme su geopolitika, ekonomska stabilnost, borba protiv nejednakosti i rodna ravnopravnost. Među 3 hiljade učesnika su i predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Predsednik Vučić će govoriti na skupu "Evropa u svetu" iz ugla Zapadnog Balkana, a učestvovaće i na sednici o ubrzanom dugoročnom razvoju našeg regiona. Tokom boravka u Davosu, Vučić će se sastati i sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Danas će se učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, pored ostalih, obratiti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron. U više švajcarskih gradova održani su protesti zbog najavljenog dolaska američkog predsednika Donalda Trampa u petak u Davos.

U dvostrukoj eksploziji automobila bombi u Bengaziju, na istoku Libije, stradalo je 33-je, a povređeno više desetina ljudi, saopštili su zvaničnici. Napad se dogodio dok su vernici izlazili iz džamije posle večernje molitve. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obišla je radove u tunelu Predejane, na trasi Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, u kojem će za vikend početi asfaltiranje.
„Rešene su se sve kritične tačke koje su postojale na ovom gradilištu i očekujemo da će ovaj tunel biti prva deonica na trasi auto-puta kroz Grdeličku klisuru koju ćemo završiti", rekla je Mihajlovićeva.

Velika nagrada "Ivo Andrić" za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i Republici Srpskoj pripala je pesniku i poznatom muzičaru Bori Đorđeviću za knjigu poezije "Pusto ostrvo", objavljenu u izdavačkoj kući "Arte" iz Beograda. Odluku je saopštio Emir Kusturica, predsednik žirija za dodelu vrednog književnog izdanja, u kome su bili i Muharem Bazulj i profesor Jovan Delich.
Žiri je nagradio i kineskog pisca Ju Hua velikom nagradom "Ivo Andrić" za životno delo. Obe nagrade biće dodeljene 27-og januara u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво