U središtu pažnje

Koliko koristimo geotermalne izvore za proizvodnju energije? Šta pokazuju istraživanja- koje lokacije su najinteresantnije investitorima?

Srbija u naredne dve godine može da računa na velika ulaganja u geotermalne izvore za grejanje, proizvodnju struje. Stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta uz podršku Pokrajinske vlade i Vlade Srbije, sa kolegama iz Mađarske i Francuske razvijaju dva projekta koja treba da privuku investitore. Projekat "Darling" deo je međunarodnog istraživanja u koje je uključeno 11 zemalja dunavske regije. Autori projekta ističu da će rezultati tog projekta biti direktno dostupni predstavnicima opština i svim zainteresovanim budućim investitorima, kao i korisnicima toplotne energije iz geotermalnih resursa.

Projekat koji se radi sa Francuzima treba da pokaže pet najperspektivnijih lokacija korišćenja geotermalne energije za proizvodnju struje. Do sada su ustanovljene tri potencijalne lokacije - opština Kikinda, teritorije Sombora i Sremske Mitrovice.

Analize pokazuju ogroman geotermalni potencijal temperatura - i do 150 stepeni. Prema istraživanjima, ulaganja se isplate za oko sedam-osam godina.

Koliki je značaj aktuelnih projekata? Kakve su mogućnosti korišćenja drugih geotermalnih resursa i koliko ih ima u Srbiji?

Gosti emisije U središtu pažnje su: dr Ana Vraneš, rukovodilac Centra za obnovljive vodne energetske resurse Rudarsko - geološkog fakulteta u Beogradu , Dragan Budošan, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u sektoru  za mineralne sirovine iz Novog Sada i profesor Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije.

Urednik i voditelj : Olivera Simić Milošević.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво