Novosti dana

Posle četiri i po meseca pritvora Bogdan Mitrović stigao je noćas kući u selo Međuložje, kod Mladenovca. Ne žali se na tretman u pritvoru, ali ga, kaže, rastužuju razlozi zbog kojih je hapšen. Pored porodice, u domu u Mladenovcu, Mitrovića su dočekali i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Podsetimo, 74-godišnji Bogdan Mitrović iz Sopine uhapšen je 28. avgusta u Suvoj Reci tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu.

Posle više od godinu dana pauze, u Briselu će u utorak biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou, potvrđeno je RTS-u iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Reč je o trodnevnom sastanku, a razgovaraće se o primeni postignutih sporazuma, Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja i pravosuđu. Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a Prištine - Avni Arifi, koji je juče imenovan.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je novo potvrđivanje nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila. Kako je rekao, to je učinio poslednji put i zatražio izmenu tog dokumenta da bi se iz njega uklonili propusti. Iran je saopštio da neće prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma i da će odgovoriti na sankcije, koje su Sjedinjene Američke Države uvele šefu iranskog pravosuđa Ajatolahu Sadiku Laridžaniju. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva komentare američkog predsednika Trampa o nuklearnom sporazumu s Iranom smatra "ekstremno negativnim". Rjabkov je naveo da je veliki broj zemalja postao meta američkih sankcija i da će se Rusija sa širom međunarodom zajednicom suprotstaviti tim sankcijama.

Srbija se priprema za doček pravoslavne Nove godine. U Beogradu će biti obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček je ispred opštine Zvezdara. U Novom Sadu na više od 20 lokacija organizuju se koncerti. Organizovani doček Srpske nove godine biće i u Nišu, Čačku, Jagodini, Somboru i drugim gradovima širom zemlje. Uveče je u crkvama praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava. Običaj je i da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво