Vreme sporta i razonode

Rukometaši Dinama iz Pančeva u ponedeljak su započeli novi ciklus priprema za pred nastavak međunarodne SEHA lige i pred start plej ofa elitnog srpskog nadmetanja. U goste nam dolazi šef stručnog štaba Dinama Ivan Petković, s kojim ćemo popričati o uspesima kluba sa Tamiša, ali i o Evropskom prvenstvu koje se igra u Hrvatskoj i na kome je juče premijeru imala reprezentacija Srbije. Gostovaće i Petar Žujović, igrač Dinama.

Mlada karatistkinja Jovana Preković, članica tima Knjaz iz Aranđelovca, samo tokom prošle godine postala je prvakinja Evrope u Turskoj, bila bez premca na Svetskom kupu u Okinavi, osvojila Karate 1 Premijer ligu `Pariz open`. Predvođena trenerom Roksandom Atanasov, rano je `dotakla zvezde` i tek očekujemo njen puni doprinos uspehu srpskog sporta.

Četrdeseti `Dakar reli` vozi se kroz Peru, Boliviju i Argentinu, naš predstavnik na ovom atraktivnom takmičenju je Gabor Sagmajster. I ove subote  lakše praćenje takmičenja omogućiće nam Đorđe Đenić, koji će nam - uz ostalo- pričati i o učešću dama na ovogodišnjem Dakar reliju. Najviše pažnje među njima privukle su dve dame iz Španije, 32- godišnja Laja Sanc i 49- godišnja Rosa Romero Font.

I ove subote pričamo o džezu, modernom, aktuelnom kod nas, prostor ustupamo grupi `Hašima`, koja je sjajnom svirkom dospela i do američkih top - lista. Naš sagovornik je kompozitor i gitarista ovog kvarteta Igor Mišković.

Na današnji dan, pre godinu dana, preminuo je Miki Jevremović, legenda domaće zabavne muzike, zaljubljenik u šah, decenijama dragi gost ove emisije. Kroz nezaboravne note i refrene velikog pevača, obnovićemo sećanja, evocirati uspomene, pamtiti neka druga vremena...

Tu su i brojne informacije i `zvučni medaljoni` iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. U pripremi je praizvedba drame `Mitrovdan`, govori autor Bratislav Petković. Milica Jeftimijević - Lilić predstavlja 27 kratkih priča u novoj zbirci `Nepredviđen susret`. I sam poznat kao uspešan satiričar, Vitomir Teofilović objavio je `Eseje o aforizmima`... 

Radovi na obnovi Golubačke tvrđave biće završeni do kraja septembra, uverava nas Iskra Maksimović, direktorka ovog zdanja. Obeleženo je pola veka emitovanja programa na mađarskom jeziku Radio Televizije Vojvodina, o tome nam priča Hajnalka Buda. Najavljujemo `Kustendorf`, plivanje za Časni krst u Zrenjaninu i Kuršumliji, Bogojavllenje na Neri u Beloj Crkvi, manifestaciju `Starci koledari`, u Vukovcu kod Žagubice. U Domu omladine Beograda održava se još jedan `Mrnjau fest`. Monteverdijeva opera `Orfej` doživeće reprizno izvođenje 26. januara. Naša najuspešnija streličarka Marija Ljubinković rešila je probleme tehničke prirode i putovaće na Svetski kup u Parizu. 

Za našu emisiju govori i Marijana Boričić, trener odbojkašica obrenovačkog TENT-a, uspešnog u evropskom Kupu izazivača za dame. U Novosadskoj sinagogi večeras zajednički koncert imaju Zoran Predin i Matija Dedić.

Dokumentarni film `U dolovima ravnice`, scenariste i reditelja Bojana Vojnova, prikazan je sinoć u Kulturnom centru Pančeva. Na svetskom univerzitetskom debatnom takmičenju u Meksiku, opet uspeh naših predstavnika - o tome, Marko Ćirović, asistent na FON-u, ujedno i jedan od sudija na tom skupu. Delegacija Sportskih igara mladih boravila je nedavno radno u Makedoniji, čućemo iz priče predsednice Ivane Jovanović. U Novom Sadu je večeras i koncert regionalne zvezde Sare Renar i indi-pop kantautorke Ane Ćurčin. Selektor Jovo Caković obaveštava nas o uspehu ženske kadetske reprerezentacije Srbije, koja se, pod njegovim vođstvom, plasirala na Evropsko prvenstvo u Bugarskoj. U galeriji ULUS, preksinoć je otvorena izložba sllika pod nazivom `Cvet kao misao`, umetnice Marije Zdravković.

`Gvarnerijus` novu sezonu počinje u ponedeljak premijerom monodrame`Draga`, u kojoj igra Dušica Novaković.  

Tokom emisije pratimo i aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje, dešavanja na domaćim i inostranim destinacijama, uz reakcije iz prve ruke, koje i jesu glavno oružje radija kao medija u 21. veku.

Biće i nagrada za redovne slušaoce našeg porodičnog magazina, nećemo propustiti ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво