Srpski na srpskom

"Onda je uoči Božića po kući posipana slama i bacani po njoj orasi, deca se hvatala materi za skut, a jedno drugome za haljinu i pijukali za njom kao pilići za kvočkom, častili se posnim rezancima i hlebom namazanim pekmezom, zadovoljni pospali i noću se pripijali jedno uz drugo plašeći se miševa, koji po svu noć kloparaju s onim orasima po razastrtoj slami.

Pa onda su deca imala još jedno veliko zadovoljstvo o Božiću. Svako se od njih otimalo da bude polažajnik, obično najbližim srodnicima ili prijateljima. Ženskoj deci ta je radost uskraćena, pošto samo muškarac može biti polažajnik. On se cele noći trza iz sna da se ne uspava i ne odocni. Daleko pre zore on izlazi u mrak, prti po snegu koji je zavejao staze, pa hita kući koju će da polazi, kuca na prozor ili lupa na kapiju. Premrzao od zime, on otresa sneg s nogu, ljubi ruku domaćinima da im čestita Božić i beži toploj peći da otkravi pomodrele uši i ukočene prste".

Božićne uspomene pravnika i diplomate Koste N. Hristića, zapisane januara 1923. godine, čitala dramska umetnica Jadranka Selec.

Urednik: Mirjana Blažić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво