Talasanje - Šetnja

Oni sede leđima okrenuti stolu i drže se pravila „ Ćutanje je zlato“. Ko progovori plaća ceh u kafani. Oni su Društvo baksuza, ugursuza i namćora „ Dobra narav“ u Kruševcu. Više hiljada Kruševljana, članova tog specifičnog udruženja, dobre su naravi. Zato što se bave humanitarnim radom i prikupljaju novac za siromašne đake iz svog grada i okoline. Od para koje skupe oni školarcima kupuju odeću kako bi bili lepi za Vrbicu.

Tako su radili i njihovi prethodnici još od davne 1929. godine kada su ugledni trgovci, zanatlije i kafedžije iz Kruševca osnovali na Svetog Tomu Društvo „Dobra narav ". Po uzoru na „Kolo srpskih sestara" želeli su da naprave društvo koje će činiti dobra dela i pomagati siromašne đake. Pošto su tvrdili da su baksuzi i namćori odlučili su da im slava bude Deveti tornik po Božiću jer je to, po verovanju, najbaksuzniji dan u godini, a svake godine obezbeđivali su odeću za 13 đaka jer se veruje da je 13 baksuzan broj.

Od 1945 do 1987 godine to Društvo je bilo prećutno zabranjeno. Nije se bavilo humanitarnim radom, jer u komunizmu nije bilo poželjno isticati da ima siromaštva. Pre 30 godina naslednici starih dobrotvora su obnovili tradiciju i strogo poštuju propisana pravila baksuza, ugursuza i namćora. Koja su to pravila, našoj koleginici Nataši Aćimović otkrili su predsednik Društva „ Dobra narav " Zvonko Rajković i član Upravnog odbora Nenad Bradić.

Urednik i voditelj Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво