Mozaik vremena

Šetalo se ulicama Beograda 22. decembra 1996. godine. Jednog dana šeta opozicija, drugog dana šeta pozicija, a narod između dve vatre. I tada je bilo reči o nekim sendvičima, dnevnicama... ma bilo je svega, bilo je i Radija B 92 koji je prenosio dešavanja.

U večernjim satima 22. decembra 1994. godine novinar Lari King razgovarao je sa predsednikom Slobodanom Miloševićem. Pitanja su stizala i od domaćina i od kolega sa nekoliko strana sveta. Predsednik i novinari na engleskom, a za domaće stanovništvo prevodilac.

Novi milenijum je prekretnica za Srbiju, govorili su jedni, drugi predlagali šok terapiju za privredu. Šta je šok terapija, koliko je takva reforma prosperitetna za građanske buđelare, bila je tema razgovora sa gostom Radio Beograda, ekonomistom Božidarom Đelićem, 17. decembra 2000. godine. Pitanje za gosta imala je i novinarka Tanjuga Vesna Arsenić koja se uključila direktno u program. Sedamnaest godina kasnije tu smo gde smo, ali prosperitet će doći, nije on Beketov Godo.

Na Svetog Nikolu 1882. godine, na Pozorišnom trgu u Beogradu, danas Trgu Republike, otkriven je spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. Svečanom trenutku prisustvovali su kralj Milan Obrenović i kraljica Natalija. Nešto više od jednog veka docnije, 19. decembra 1988. godine našim kulturnim delatnicima uručene su nagrade AVNOJ-a. Sa jednim od dobitnika, glumcem Ljubišom Samardžićem, razgovarala je novinarka Danka Nikolić. Iz Pariza, došao je i laureat, kjiževnik Danilo Kiš, koji je odgovarao na pitanja Duške Vrhovac. Malo o nagradi, malo o poeziji i prijatelju, pesniku Josifu Brodskom. 

Na Dan Jugoslovenske narodne armije 22. decembra 1951. godine, trostruki narodni heroj Josip Broz Tito posetio je Rudo i u pozdravnom govoru vojsci i meštanima govorio o kvinslizima, četnicima i ostalim domaćim izdajnicima. Poetično.

Radio Beograd 1, 10.05

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. dec 2017, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Secanje na buducnost

U svetlu prica o demokratiji i izvrsiteljima koje su uvele nevladine organizacije tj strani agenti narodu Srbije, trebalo bi se zamisliti kolika je nebriga za narod u zemljama savetnicima i proklamovanim glasnogovornicima demokratije, gde je 40 miliona ljudi bez osnovne zdravstvene zastite! U Srbiji se iskljucuje struja starim i bespomocnim da bi se na hiljade smrzli ove zime, a za svuda u svetu zastarele komunalne dugove kao u stripu alan ford ljudima oduzimaju kucni namestaj i prodaju zivotni prostor na koji imaju stanarsko pravo po un konvencijama! http://www.bbc.co.uk/programmes/p05r8hgx

Mozaik vremena Mozaik vremena

Autor:
Stalna ekipa emisije: muzički urednik Nataša Mančić, organizator Čedomir Radović, voditelj Dušan Gligorijević. Autor i urednik: Branka Selaković Milošević

Mozaik vremena - borba protiv pilećeg pamćenja, emisija Prvog programa Radio Beograda koja je počela sa radom oktobra 2001. godine. Emituje se svake subote od 10:05 do 11:00. Podseća na prošlost (kulturnu, istorijsku, političku, sportsku i svaku drugu) uz pomoć materijala iz Tonskog arhiva, Dokumentacije i biblioteke Radio Beograda. Svaka kockica Mozaika je jedan datum iz prošlosti. [ detaljnije ]