Zabavnik

„Najmuzikalnija glava 19. veka”, kako je Vagner nazivao Johana Štrausa Mlađeg, s orkestrom kojim je dirigovao, krenula je 1847. godine na veliku turneju koja ga je, preko Novog Sada, Zemuna i Beograda, vodila u Rumuniju i Rusiju i utvrdila mu slavu jednog od najvećih svetskih umetnika.

''Mile igra disko, disko, a ja kolo šumadijsko'' pevala je osamdesetih godina prošlog veka Lepa Brena. U to vreme kolo se igralo na svadbama i ispraćajima u vojsku, a disko u diskotekama. To sa kolom počelo je odavno, ne zna se tačno koje godine. A to sa diskotekama se tačno zna: sve je počelo 1959. godine. Prva diskoteka u svetu nije otvorena ni u Njujorku, ni u Londonu, već u gradiću Ahenu na severo-zapadu Nemačke.

Muzika je veoma važan sastojak svakog uspešnog filma. Zato smo danas u Zabavnikovu muzičku kutijicu spakovali nekoliko filmskih muzičkih numera koje su postali pravi hitovi. Jedna pesma se u film uvukla „na mišiće". Filmski studio smatrao je da je pesma previše duga i dosadna, i da samo usporava film. Na kraju su ipak popustili i dobili nezaboravni filmski klasik koji je proslavio Džudi Garland i film „Čarobnjak iz Oza". 

Autor: Milena Šiškin

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво