Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Ivi Andriću

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije Kod dva bela goluba obeležava jubilej 125 godina od rođenja Ive Andrića. Svaki ponedeljak, od 9. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

U bogatom i kompleksnom delu književnika Ive Andrića otkrivaju se tragovi mnoštva mitova i legendi. Pisac se njima bavio stvarajući svoje književne likove i opisujući različite događaje. Govoreći o Andriću i njegovom književnom delu, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jerkov kaže da se Andrićevo delo može sagledati iz nekoliko perspektiva: iz književno istorijske, nacionalo istorijske, iz perspektive identiteta, identiteta poetike i drugih. Sve te perspektive veoma su važne. One pokazuju da je Andrić iz različitih uglova posmatrao i sagledavao predanja, legenda, mitove, kao i samu ljudsku svest. Ono što sve te različite poglede  objedinjuje jeste -  istorija svesti.

''Arhivska građa, zapisi, dokumenti, svedočanstva najrazličitijih oblika, dnevnici, hronike, arheološki belezi i spomenici, kao i usmena predanja bili su pretekst i povod za dočaravanje prošlosti..." - zabeležio je o Andriću književni kritičar  Petar Džadžić. Ovaj kritičar Andrića vidi kao svojevrsnog preteču magijskog realizma u našoj literaturi.

Aleksandar Jerkov u emisiji govori o tom bogatom sloju mitova, legendi i predanja koji postoji u Andrićevom delu, i o sloju koji čine istorijske činjenice. Oba ova sloja se, po mišljenju Aleksandra Jerkova, stalno dodiruju, spajaju i prepliću, gradeći na taj način autentični svet Andrićeve književne umetnosti.   

Autor emisije: Branka Selaković Milošević

Naslovna strana: Ivo Andrić. Foto: Stevan Kragujević, commons.wikimedia.org

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]