Novosti dana

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu. Danas je i godišnjica masovnog streljanja u kragujevačkim Šumaricama 1941. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima održana je jedinstvena antiratna manifestacija Veliki školski čas. Prethodno je održan moleban, koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenicima.

Vlada Španije odlučila je da primeni član 155 španskog Ustava i preduzme korake za ukidanje legitimiteta regionalne vlade Katalonije, saopštio je premijer Marijano Rahoj, posle sednice saveta ministara centralne vlade u Madridu. To je prvi put u istoriji Španije da se centralna vlada poziva na Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore. Španski premijer Marijano Rahoj ima podršku vodećih opozicionih stranaka u Španiji za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Kataloniji u januaru. Katalonski zvaničnici najavljuju masovne proteste zbog odluke Madrid

U Vojvodini sve više poljoprivrednika sa ratarstva prelazi na voćarstvo jer je to daleko isplativija proizvodnja. Stručnjaci kažu da mala gazdinstva mogu da opstanu samo ako se bave intenzivnom proizvodnjom, ne samo voćarstvom, nego i povrtarstvom i lekovitim biljem.

Na Kosovu i Metohiji je više od 100 osoba obolelo od malih boginja, a dve su preminule. Načelnica Infektivnog odeljenja u Kosovskoj Mitrovici Danica Radomirović je rekla da je situacija trenutno stabilna i pod kontrolom. Hospitalizovana su dva pacijenta, kod još pet osoba je dijagnostikovana morbila, ali su oni pušteni na kućno lečenje. Širenje bolesti je primećeno uglavnom u sredinama u kojima nije bilo redovne vakcinacije.

Urednik emisije Nataša Raketić

Urednik vesti Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво