Kojekuda

Slovaci su jedna od nacionalnih manjina u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u Republici Srbiji. Govore slovačkim jezikom, ali za razliku od Slovaka u matičnoj zemlji, nisu većinom rimokatolici, nego protestanti (evangelisti).

Slovaci su se u Vojvodinu doseljavali u nekoliko talasa u 18. veku posle oslobođenja Habzburške monarije od turske vlasti, a naseljavanje Bačke i Srema vezuje se za početak 19. veka. Kolonisti su uglavnom bili siromašni seljaci i zanatlije, ali sa njima, u manjem broju, dolaze i obrazovani učitelji i sveštenici.

Posetili smo slovačku zajednicu u Šidu, upoznali se sa njihovim životom i ponekim običajima, a ljubazno su nas ugostili u Slovačkom domu, lepom zdanju u kojem se okupljaju, naravno, svetloplave boje.

Opština Šid je specifična kada je reč o slovačkoj zajednici, jer se oni na taj prostor nisu naselili direktno iz Slovačke, već i Bačke i Banata. Slovaci iz Slovačke prvo su dolazili u kako oni zovu pomenute delove današnje Vojvodine, Donju Zemlju, pa su se posle preselili u Srem. Svako je sa sobom doneo specifičnost svoje matice pomešanu sa onim što je bio deo tradicije nove sredine, i sve to su onda preneli i u Šid, pa je tako, logično, nastalo prilično šarenilo i kada je reč o jeziku, ali i o nošnjama, tradicionalnim jelima...

U Slovačkom domu u Šidu godinama se okupljaju članovi KUDa Jednota, koji je zapravo glavni oslonac Slovaka ove Vojvođanske opštine. Postoji i Udruženje žena koje vodi naša sagovornica, Blaženka Đierčan. Osim nje, priču o životu slovačke zajednice pričao nam je i Stanislav Stupavski, autor monografije Slovaci u Šidu.

Zabeležile: Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво