Talasanje - Šetnja

Kome su Šapčani izvadili čiviju iz točkova, kralju Milanu ili knezu Mihailu Obrenoviću ili valjevskom trgovcu Marku Kalabi, do danas se nisu dogovorili. Šala i doskočica, kako na tuđ tako i na svoj račun, jeste deo šabačkog duha od davnina kao i malogospojinski vašar.

U gradu u kojem je „poljupce čak iz Luvra slala Monaliza" su ponosni na to što su Čivijaši i što žive u mestu satire i humora i večite, kako kažu pojedini, kontre. Kad svi udaraju u klin - oni će u ploču. Čivijaška posla, rekoše.

U listu „Pravda" iz 1939. godine, zapisano je kako je jedne nedelje osvećivana poznata kafana u Šapcu. „Za tu priliku spremljen je tradicionalni doručak. Među gostima našla se grupa momaka, predvođena Markom Ćopom. Oni nisu imali novca za iće i piće" ali su rešili da se pogoste. Dok su svirali čuveni Cicvarići, Marko je poveo kolo „Sremicu", koje se, inače, igra samo napred, kao neka besomučna trka. Kolo se neko vreme igralo u kafani, a onda su kroz otvorena vrata igrači izlazili u dvorište i odmah bežali, od kolovođe do „keca". Ceh nije plaćen, a priča se pretvorila u legendu. I ne samo ta.

Uskoro će izaći knjiga „Priče iz berbernice" koju piše Živorad Jeremić, čuveni berberin iz Šapca.

Tajne svojih klijenata čuva ko zakopano blago. Neke, međutim, čivijaške zgode i nezgode moraju da se prepričavaju, rekao je deda Žika našoj koleginici Nataši Aćimović na samom ulazu u berbernicu, koju, inače, zove „Informativni biro".

Urednik i voditelj je Mirjana Nikić.

Radio Beograd 1, 10.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво