Kod dva bela goluba

„Beograd je posle 200 godina jedna od najvećih varoši na jevropejskom Istoku...“ Ovim zapisom anonimnog autora, koji je načinjen polovinom 19. veka započinjemo u današnjoj emisiji "Kod dva bela goluba" priču o stoletnoj književnoj mapi Beograda. Govorićemo o tome kako su neki književnici 19. i 20. veka osetili i doživeli Beograd, i kako su videli njegovu budućnost. A biće reči i o tome kako pojedini, nama savremeni pisci vide ovaj grad, i u kolikoj se meri to njihovo viđenje poklapa sa gledanjem u budućnost njihovih književnih prethodnika.

Posmatranje stogodišnje književne mape Beograda vodi nas na putovanje kroz prostor: videćemo kako su pojedini književnici doživljavali građevine, trgove, ulice, kao i ljude i kulturu, koji svi zajedno čine ovaj grad; ali nas vodi i na putovanje kroz vreme, pri kojem se ukrštaju i prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost Beograda.

U emisiji ćemo čuti kako je Beograd doživljen u delima pisaca kao što su: Svetolik Ranković, Simo Matavulj, Milutin Uskoković, Boško Tokin, Slobodan Selenić, Dragoslav Mihailović, Svetlana Velmar Janković, Stojan Novaković, Vladimir Pištalo, Mirjana Đurđević i Ljubica Arsić. A oslušnućemo i reči Ive Andrića i Miloša Crnjanskog posvećene Beogradu.

Autor emisije: Tamara Krstić

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво