Novosti dana

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić istakao je da postoji uska veza između proširenja Evropske unije i očuvanja bezbednosti, te da je politika proširenja presudna za stvaraje otpornijeg regiona. On je, govoreći na konferenciji "„Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija – izazovi i dileme"“ u organizaciji Centra za spoljnu politiku i američke ambasade, istakao da samo kroz zajedničke odgovore možemo postići rešenja za probleme sa kojima se suočava Evropa.

Na konferenciji je govorio i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot. Odgovarajući na pitanja novinara, Skot je rekao da je unutrašnji dijalog o Kosovu "dobar korak" ali da je to "unutrašnje pitanje Srbije". " Skot je naveo kako ne želi da se meša u unutrašnje stvari Srbije i da će sačekati rezultate dijaloga, dodajući da veruje da civilni sektor može da odigra veoma bitnu ulogu u tom procesu. 

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Norveške Arneom Sanesom Bjernstadom sa kojim se saglasila da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji u Srbiji veoma važan za pronalaženje najboljeg i održivog rešenja. Ona je sagovorniku najavila formiranje zajedničke radne grupe sa kabinetom predsednika Republike, koja će organizovati okrugle stolove širom Srbije kako bi se čulo mišljenje što većeg broja građana. Ambasador Bjernstad istakao da će Kraljevina Norveška podržati sve konstruktivne predloge.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, u godišnjem govoru u Strazburu, pozvao je Evropsku uniju da zemljama Zapadnog Balkana pruži "kredibilnu perspektivu članstva". Junker kaže da će u budućnosti Unija imati više od 27 zemalja-članica mada tokom ovog mandata Evropske komisije i Evropskog paralmenta - neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. U preostalih 16 meseci, Unija će raditi na jačanju trgovinskog programa, razvijati novu industrijsku strategiju, voditi borbu protiv klimatskih promena i rešavati pitanja migracija. "Vreme je da postavimo kurs za budućnost", poručio je Junker.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво