U središtu pažnje

Na šta sve utiču solarne bure? Da li su uragani, zemljotresi, poplave ali i suše posledica zbivanja na suncu? Koliko solarne aktivnosti utiču na zdravlje ljudi?

Instrumenti Geomagnetske opservatorije smešteni u selu Brestovik kod Grocke registrovali su početak geomagnetske i solarne bure u noći izmedju 6. i 7. septembra, a posledice će se, tvrde naučnici, osećati u narednih pet do šest dana. Utvrđeno je da solarne i geomagnetske bure utiču na zdravlje ljudi, ali i na rad satelitskih i komunikacionih sistema, elektromreže, mobilne telefonije gps tehnologija, radarskih i sistema za navigaciju. Promene Sunčevog zračenja, aktivnosti Sunčevih pega  i snažne eksplozije na Suncu emituju ogromnu energiju koja ulazi u snažan sunčev vetar i tokove čestica usmerava prema Zemlji. Po mišljenju stručnjaka za ovu oblast, posledice erupcija na Suncu osećaće se na čitavoj planeti, a uragan "Irma" koji je opustošio američki kontinent - direktna su posledica sličnih solarnih geomagnetskih poremećaja zabeleženih tokim avgusta i septembra. Na Floridi je zbog uragana proglašeno stanje prirodne katastrofe a "Irma" je najsnažnii uragan u istoriji merenja na Atlantiku, ali ne i prvi koji je pogodio Floridu!

Naučnici takođe tvrde da je zvanično saoštenje objavljeno zato što su solarni flertovi- odnosno erupcije na Suncu, detektovani na solarnim opservatorijama NASA i sličnim svetskim istraživačkim centrima 5. septembra. Zašto ljudi nisu upozoreni na vreme, s obzirom da su sunčeve oluje planetarnog karaktera i ne događaju se samo u Srbiji? Kako na solarne erupcije na Suncu reaguju meteoropate i hipersenzitivne osobe? Koliko je spektar sunčevog zračenja imao uticaja na promene meteoroloških parametara u Srbiji, regionu i na čitavoj planeti? Koliko sunčeve pege svojom eksplozijom mogu da izazovu velike klimatske promene na kontinentima i zašto nisu sprečene katarstrofalne štete i posledice u eri satelitskih i navigacionih sistema i praćenja? Koliko su učestale solarne erupcije na Suncu? Kada se može očekivati naredna ekplozivna promena na Suncu iznad naših područja?

Gosti emisije U središtu pažnje su: profesor Spomenko J.Mihajlović, načelnik odeljenja za geomagnetizam i aeronomiju Republičkog geodetskog zavoda, dr Vladimir Đurđević, iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta i mr Danijela Božanić, šef odseka za klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво