U središtu pažnje

Kako se zaštititi od ambrozije čiji je polen aktivan baš u ovo doba godine? Šta raditi kada se osete simptomi - kijavica, peckanje, svrab u nosu, suzne i crvene oči, kašalj i otežano disanje? Kako se dijagnostikuju i kako se leče polenske alergije?

Amrozija cveta od jula do oktobra, a koncentracija polena u avgustu najveća je početkom septembra. Ova korovska biljka , u narodu poznata kao limundžuk, fazanuša, partizanka i krausova trava , raste kraj puteva, na zapuštenim parcelama, njivama i u parkovima. Svaka biljka proizvede oko sto miliona zrna polena svake godine, a samo dvadesetak zrnaca u kubnom metru vazduha može da izazove alergijsku reakciju. Upravo zbog toga u pojedinim delovima Srbije u vreme cvetanja ambrozije čak 90 odsto ljudi ima blaže ili teže alergijske reakcije.

Kako da se zaštite osobe čiji je imunološki sistem osetljiv na polen? Kada se uzimaju antihistaminici? Kako razlikovati prehladu od alergije? Gde je ove godine koncentracija polena u vazduhu najveća i na koji način se to prati?

Gosti zdravstvene tribine emisije U središtu pažnje su - dr Zorica Plavšić, alergolog i pulmolog i dr Gordan Blagojević, spec. imunologije, šef odseka za bakteriologiju i imunologiju Laboratorije za praćenje alergija Institituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su (011) 322 50 99 i (011) 322 52 99.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво