Vreme sporta i razonode

Čuvar mreže rukometne reprezentacije Srbije i golman francuskog kluba Nica, Marija Čolić, biće gošća pretposlednjeg izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1 u ovoj godini. Utisci sa Evropskog prvenstva u Švedskoj još su sveži, baš kao i oni koje je Marija prethodnih dana imala obilazeći rodno Blace, u kome je i započela uspešnu sportsku karijeru.

Neša Galija, sa svojim matičnim bendom, takođe će uveličati ovo subotnje druženje, ali i muzički finiš godine u Beogradu, velikim koncertom u Hali sportova `Ranko Žeravica`. Niški bend golemog, višedecenijskog iskustva i staža, upravo ove prilike koristi da se na najbolji mogući način oduži prijateljima i poštovaocima njihove muzike, narodski rečeno- bez gledanja na sat, tako će biti na svirci, ali i ove subote kod nas u studiju.

Zoran Popadić i njegov umetnički alter ego Zosim Popac takođe će doprineti razmeni pozitivnih vibracija ispred mikrofona i posredstvom radio aparata. Poznati smederevski onkolog, doktor u Opštoj bolnici `Sveti Luka`, kada ostavi lekarsku uniformu i stetoskop, prepušta se hodočašćima, obilascima znamenitih manastira, srpskih svetinja. Višestruko nagrađivan na festivalima u zemlji i inostranstvu, prevođen na nekoliko svetskih jezika, Popac nam danas predstavlja svoju novu zbirku poezije `Zamuklice`.

Tokom emisije, i brojni tonski zapisi i `zvučne razglednice` o svetu koji nas okružuje - Del arno bend ima koncert u Domu omladine, Ivana Munđa i grupa Nit izvode pesme iz raznih krajeva planete u Akademiji 28, dok će Miško Plavi novogodišnji koncert održati u Kulturnom centru Grad. Muzička poslastica u Kolarčevoj zadužbini - hor i orkestar RTS-a, predvođeni večno mladim Mladenom Jaguštom, o tome nam priča sopran Jasmina Trumbetaš Petrović. U Gornjem Milanovcu, u Muzeju rudničko-takovskog kraja, u toku je izložba posvećena nekadašnjem medijskom gigantu `Dečjim novinama`.

Još jedan doktor, i opet ne u svojoj osnovnoj ulozi, predstaviće nam se ovog popodneva. Dr Nenad Čkonjević iz Hrtkovaca, priznati stomatolog, važi i za neprevaziđenog majstora gurmanluka. Sa ekipom amatera-kulinara, nedavno je u Slovačkoj osvojio prvo mesto na velikom internacionalnom takmičenju zemalja centralne Evrope. Uz ostalo, čućemo kako se priprema magareći paprikaš, kakvo je to hajdučko kuvanje, kako sarađuje s mladim naraštajima i svojim profesionalnim kolegama, kada je u pitanju gastronomija.

U Trsteniku ponovo humanost na delu - još jedna u nizu akcija za pomoć nekadašnjem golmanu Zvonku Milojeviću, sutrašnji događaj najavljuje organizator Stojan Antić. Novogodišnji bal na vodi održava se sutra na tašmajdanskom bazenu. Gimnazija u Zaječaru, izložbom u Radul begovom konaku, obeležava 180 godina rada, sagovornik nam je njen direktor Srđan Stanojević. Naš kolega Ivan Plavšić imenovan je na mesto atašea za kulturu i medije u srpskoj ambasadi u Bejrutu. Predstavljamo novi broj časopisa `Likovni život`, govorimo i o godišnjem ispitu studenata Instituta za umetničku igru. Maja Cvetković iz grupe I plej govori o novom singlu i futurnom albumu svog benda.

Glumica Tatjana Kecman priča o aktuelnoj predstavi `Sirena i Viktorija`, a reditelj Nebojša Bradić o beogradskoj premijeri komedije `Plej Servantes`. Darko Tomović jedan je od protagonista `Elektre`, koju pozorište `Boško Buha` sutra izvodi na sceni `Raša Plaović` Narodnog pozorišta. Umetnica Simonida Rajčević najavljuje izložbu `Čudni talasi` u galeriji `Zvono`. U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije od ponedeljka postavka `Petar Kralj - uloge u pozorištu i na radiju`. U Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada- izložba `Novosadski fotografski ateljei`. Grupna izložba dečjih radova pod nazivom `Likovno putovanje` predstavljena je sinoć u Rančićevoj kući u Grockoj. U galeriji `Singidunum`- zajednička, rodbinska izložba radova Zorice Zarić i Dragana Zarića Zareta. U `Gvarnerijusu` večeras humanitarna aukcija slika, čiji je naziv `Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta`. Skrećemo pažnju i na tradicionalnu kolektivnu izložbu u Galeriji 73 na Banovom brdu.

Čućemo i kako su se od vaterpola, makar onog aktivnog, u bazenu, sinoć oprostili Živko Gocić i Slobodan Nikić. Nišlija Dušan Stojković i Leskovčanin Nenad Nikolić i zvanično su među najboljim svetskim rukometnim sudijama. Njih, kao i druge zanimljive goste iz sveta sporta, kao i javnog, umetničkog i kulturnog života, uz najnovije informacije, takođe možete pratiti u ovoj dugovečnoj emisiji. Pripremili smo lepe nagrade stalnim slušaocima- obezbedili su ih Dom omladine Beograda, Akademija 28, Kulturni centar Čukarica i neki od naših današnjih gostiju, dok vitez kulinarstva Milijan Stojanić, kao i uvek subotom, časti novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Naslovna strana: Marija Čolić

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво