U središtu pažnje

Ko snosi odgovornost za postupke maloletnih prestupnika? Da li su postojeće preventivne mere odgovarajuće i kako reagovati kad se nasilje već dogodi?

Međunarodna anketa "Delinkvencija i viktimizacija maloletnih lica u Srbiji" , koja je sprovedena među osnovcima i srednjoškolcima u Beogradu i Novom Sadu - pokazala je da se deca osećaju nesigurno i u školi i u porodici. Zbog nebrige, zanemarivanja, nasilja, neka deca završavaju na ulici. Ponekad čine i teška krivična dela. Kada porodica i škola zataje, institucije su krajnje rešenje da se maloletnici vrate na pravi put pre nego što bude kasno za bilo kakvu reakciju.

Na šta još upozoravaju rezultati ankete koju je sprovelo Viktimološko društvo Srbije? Zašto se deca međusobno sukobljavaju i dolaze u sukob sa društvom, zakonom? Koliko deci sa smetnjama u ponašanju, emocionalnom i socijalnom razvoju može da pomogne Program intenzivnog tretmana koji se sprovodi u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu?

Gosti emisije su: dr Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije, specijalni pedagozi Kristina Ristić i Milena Ralić iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd i psiholog Sonja Protić iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво