U središtu pažnje

Koliko su ispravne deklaracije na prehrambenim proizvodima? Koje informacije sadrže i zašto su one važne za potrošače?

Istraživanje IXIS Nutricionizma sprovedeno na uzorku od 2593 proizvoda , ilustruje da je na tržištu 68 odsto ispravnih deklaracija. Najčešće greške i nedostaci utvrđeni su na etiketama hleba i peciva, kao i na proizvodima sa tzv. "zdrave police"- gde je ispravno deklarisano tek oko 50 odsto proizvoda! U kategoriji bezalkoholnih pića takođe ima mnogo primera neispravnog deklarisanja.

Najčešće greške su : neadekvatno deklarisanje aditiva, prisustvo alergena, nerazumljive nutritivne izjave, neisticanje zaslađivača, neisticanje dodavanja vitamina u nazivu proizvoda sa namerom da potrošač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku itd. Koliko greške na deklaracijama utiču na namerno zavođenje potrošača? Kakav je kvalitet prehrambenih proizvoda? Koliko pogrešno navedeni sastojci na deklaracijama mogu da utiču na naše zdravlje ? Koje konsekvence može da snosi proizvođač koji deklariše proizvod na način koji nije dozvoljen Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju ? Kakva je uloga poljoprivredne inspekcije, šta ilustruju podaci poljoprivrednih inspektora sa terena?

Gosti u studiju su: dr Danica Zarić, direktor IXIS Nutricionizma i autor istraživanja, doc. dr Milka Popović, sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Nenad Vujović, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla.

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su: (011) 322 50 99 i ( 011 ) 322 52 99.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво