U središtu pažnje

Zbog preterane upotrebe antibiotika moglo bi se dogoditi da bakterije postanu otporne na njihovo dejstvo. Naučnici širom sveta upozoravaju na to da se bliži vreme kada nijedan od poznatih antibiotika neće delovati na genetski izmenjene bakterije. Da se to ne bi dogodilo potrebno je da se ovi lekovi koriste što racionalnije – samo uz preporuku lekara i samo kada je to zaista neophodno.

Sledeći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih zdravstvenih institucija i naša zemlja aktivno se uključila u kampanju za racionalnu upotrebu antibiotika. Šta se sve preduzima u okviru kampanje koju sprovodi Ministarstvo zdravlja? U kojoj meri se lekari u Srbiji suočavaju sa problemom bakterija koja su otporne na većinu lekova? Da li smo na pragu post - antibiotskog doba, kako smatraju neki naučnici? Kako i čime će se ljudi lečiti ako antibiotici više ne budu delovali u slučaju infekcija?

Gosti emisije su doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i prof. dr Radovan Bogdanović, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво