петак, 06. мај 2016, 17:05
U središtu pažnje
Organska proizvodnja - hobi ili biznis? Zašto je mali broj poljoprivrednika sertifikovao ovu delatnost? Kako pojednostaviti i pojeftiniti uvoz organskog semena, stočne hrane, đubriva, repromaterijala? Zašto ih na našem tržištu nema dovoljno?
U Srbiji je samo 2.000 poljoprivrednika sertifikovalo organsku proizvodnju. Stručnjaci smatraju da bi ih bilo više kada bi država pojednostavila i delom finansirala troškove registracije uvoznog repromaterijala koji nedostaje.
Šta mogu da urade proizvođači ukoliko na tržištu nema organskog semena? U čemu je razlika između organskog i semena iz konvencionalne proizvodnje? Koja zaštitna sredstva su dozvoljena u proizvodnji organske hrane? Šta je potrebno znati da bi se zainterosavani građani bavili organskom poljoprivrednom? Šta će posetioci moći da vide na izložbi organske proizvodnje i proizvoda sa oznakama geografskog porekla na predstojećem Međunarodnom sajmu poljoprivrede od 14. maja u Novom Sadu? Postoji li jasan koncept o pravcu razvoja ove delatnosti - hoćemo li da je unapređujemo i na koji način ?
Gosti emisije U središtu pažnje su: Biljana Holjević, inženjer zaštite bilja, savetnik u odseku za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nada Mišković, predsednica Nacionalne asocijacije za organsku poljoprivredu Srbije "Serbia organika" i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača, sa katedre agrotehnike i agroekologije.
Od Gordane Šokšić iz sela Taraš kod Zrenjanina čućemo zašto je napustila državni posao i zajedno sa suprugom počela da se bavi proizvodnjom organske hrane.
Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.
Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
Коментари