Film

Španski film "Soba" Fernanda Franka osvojio je Gran pri šestog One Take Film Festivala (OTFF) u Zagrebu, koji je prikazao u glavnom programu 35 filmova snimljenih u jednom kadru iz 22 zemlje.

Šesti OTFF svečano je završen 24. novembra dodelom nagrada u bioskopu Tuškanac, uz zagrebačku premijeru prvog regionalnog dugometražnog igranog filma snimljenog u jednom kadru - crnohumorne drame "Smrt čoveka na Balkanu", Miroslava Momčilovića iz Srbije.

Eksperimentalni film "Pozdrav video kasetama! " reditelja Branka Radakovića, posvećen posledicama brzog razvoja tehnike u 21. Veku, ušao je u finale međunarodne selekcije "Mitrović Familj Festivala" u Edinburgu.

Reč je o festivalu koji do 25. novembra organizuje multimedijalni umetnik Miroslav R. Mitrović koji je nekada živeo na ovim prostorima, a sada je stanovnik Škotske. Radakovićev film prikazan je sa još dvadesetak finalista.

Film je posvećen video kasetama koje odavno nisu aktuelne, ali su zato iskorišćene kao materijal za video rad, kao i video rekorder koji više nije u funkciji i koji je u tom eksperimentalnom filmu uništen. Tako je načinjen specifičan oproštaj od zastarele tehnike koja je zamrla u XXI veku.

Najbolji među šest filmova nominovanih za nagradu Evropske akademije za film, znaće se tokom jubilarne ceremonije organizovane na Malti.

Lista kandidata za nagrade u 17 kategorija - od najboljeg evropskog filma do najboljeg evropskog debitanta - već je poznata, a ko će biti ovogodišnji laureati  "evropskih oskara" saznaće se 1. decembra kada se u istorijskom zdanju iz 16. veka u koji je smeštena i scena Mediteranskog konferencijskog centra u Valeti (Malta), budu otvorile zapečaćene koverte sa finalnim rezultatom glasanja više od dve hiljade članova Evropske akademije za film.

U kategoriji najbolji evropski film 2012. godine, za 25. nagradu EFA nominovano je šest filmova:  "Ljubav" Mihaela Hanekea, "Barbara" Kristijana Pecolda, "Cezar mora umreti" braće Tavijani, "Nedodirljivi" Olivijea Nakašea i Erika Toledana, "Lov" Tomasa Vinterberga i "Sram" Stiva Mek Kvina.

Film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" osvojio je "Gran pri" za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u italijanskom gradu Terni.

Festival je bio održan od 18. do 25. novembra, a program su činili filmovi sa zajedničkom tematikom - "Porodica, narodi i religije".

Urednik Slobodan Đukić.

Radio Beograd 1, 22.30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво