Jan Sibelijus: "Kulervo"

Večeras na talasima Trećeg programa možete slušati ostvarenje pod nazivom "Kulervo" Jana Sibelijusa, inspirisano čuvenom finskom epskom poemom "Kalevala" iz 19. veka. Iako je isprva planirao kompoziciju trostavačne ili četvorostavačne strukture, Sibelijus je formu proširio na pet stavova, da bi je 1892. godine dovršio kao vokalnu simfoniju za sopran, bariton, muški hor i orkestar, i nazvao je "Kulervo".

Ova simfonija, vokalno-simfonijska poema ili kantata, kako se još naziva ovo delo Jana Sibelijusa, izvedena je premijerno 28. aprila 1892. godine sa velikim uspehom. Pet stavova opisuju različite periode iz života naslovnog junaka, a njihovi nazivi su: Uvod, Kulervova mladost, Kulervo i njegova sestra, Kulervo odlazi u bitku, Kulervova smrt. Stihove i dijaloge iz epa Kalevala, izvode solisti i muški hor u trećem i petom stavu, dok su ostali odseci instrumentalni.

U večerašnjoj emisiji, ovo Sibelijusovo ostvarenje izvode Lili Pasikivi, mecosopran, Raimo Lauka, bariton, Hor helsinškog univerziteta i Simfonijski orkestar iz Lahtija. Diriguje Osmo Vanska.

Urednica emisije je Svetlana Matović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво