Refleksije

Stejn Vervat: Gulag i Holokaust u Kišovoj „Grobnici za Borisa Davidoviča”

U emisiji REFLEKSIJE, u četvrtak, 23. i petak, 24. januara, možete slušati deo pod nazivom „Gulag i Holokaust u Kišovoj Grobnici za Borisa Davidoviča” iz knjige Stejna Vervata o Holokaustu u jugoslovenskim književnostima.

Stejn Vervat u knjizi Holocaust, War and Transnational Memory: Testimony from Yugoslav and Post-Yugoslav Literature (Routledge, 2018.) piše o nastanku i transformaciji pamćenja Holokausta u socijalističkoj Jugoslaviji i na postjugoslovenskim prostorima. Vervat razmatra književne tekstove o Holokaustu jugoslovenskih i postjugoslovenskih autora, smešta njihova dela u istorijski kontekst u kome su nastala i govori o njihovoj tadašnjoj recepciji. Autor pokazuje na koji način pisci koji pripadaju različitim generacijama Holokaust koriste kao motiv za razumevanje ekstremnog nasilja podjednako na lokalnom kao i na globalnom nivou.

Stejn Vervat je vanredni profesor na Odseku za književnost, regionalne studije i evropske jezike na Univerzitetu u Oslu. Prevashodno se bavi izučavanjem savremene bosanske, hrvatske i srpske književnosti i kulture, kulturnom istorijom Balkana, uporednom književnošću i studijama pamćenja. Između ostalog autor je niza naučnih radova o predstavljanju ratova iz devedesetih godina prošlog veka u (post) jugoslovenskoj prozi.

Tekst koji ćemo emitovati na Trećem programu preveo je Aleksandar Pavlović.
Čita Biljana Jovanović.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво