Читај ми!

Muzika sveta – Kvartet Cimbalom Brothers

Album „Bratstvo” mađarskog kvarteta Cimbalom Brothers koji je produkcijska kuća Fono objavila 2018. godine.

Kvartet Cimbalom Brothers nastao je na inicijativu Jena Listeša i Balaša Ungera, dvojice vrsnih cimbalista, koji vode poreklo iz porodica u kojima još od davnina postoji tradicija muziciranja na ovom instrumentu. Jeno Listeš je u ranom detinjstvu pokazao interesovanje za cimbalo, a prve pouke je dobio od svog oca i dede kada je imao samo četiri godine. Još pre završenih studija klasičnog cimbala na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, 2006. godine je postao član ansambla Robija Lakatoša, da bi po okončanju studija osnovao svoj trio i nazvao ga Jeno Listeš Cimbalo Projekat. Pored angažmana sa kvartetom Cimbalom Brothers, Jeno Listeš nastupa i kao solista sa svetskim simfonijskim orkestrima, a između ostalih, izdvajaju se njegovi koncerti u njujorškom Karnegi holu, bečkom Muzikferajnu i dvorani Konserthebau u Amsterdamu.

Balaš Unger – „Čak Beri na cimbalu" po rečima kritičara – nastupa i u okviru sastava Cimbaliband. Njegov brat - Grego Unger, treći član kvarteta Cimbalom Brothers, muzicira na gitari, ali i kobzi i tamburi, doprinoseći stvaranju što autentičnijeg zvuka tradicionalne muzike. Četvrti član kvarteta je brat Jena Listeša – Laslo Listeš koji svira kontrabas.

Album Bratstvo sadrži dvanaest numera kroz koje su ovi umetnici predstavili svoje aranžmane tradicionalne muzike Mađarske u fuziji sa romskom muzikom, džezom i uz prisutne elemente narodne muzike Balkana. Posebna pažnja usmerena je na isticanje specifičnosti zvuka cimbala, kao i načina sviranja na njemu.

Inače, cimbalo je jedan od važnih predstavnika grupe kordofonih instrumenata i vodi poreklo od srednjovekovnog psalterijuma kod kojeg su žice udarane malim drvenim palicama. Međutim, za razliku od njega, cimbalo je znatno većih dimenzija. Trapeznog je oblika, ima sopstvene noge na kojima stoji, dok žice obuhvataju široki tonski obim od pet oktava, fiksiranu intonaciju koja omogućava tehniku slivanja zvuka kao kod harfe i izvođenje bogato razloženih akorada. Cimbalo je sa područja Bliskog istoka dospelo u Španiju u 12. veku, a potom u Zapadnu i Srednju Evropu. Posredstvom Turaka, doneseno je u mađarske i slovačke krajeve, a potom i u severne delove Srbije, gde se posebno vezuje za romske sastave, postavši nosilac lokalnog muzičkog kolorita.

Emisiju je pripremila Irina Maksimović Šašić


 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво