Читај ми!

Antologija srpske muzike

Dušan Radić: muzika iz baleta „Balada o mesecu lutalici”. Izvode Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Beograd. Diriguje Vančo Čavdarski. Solisti su mecosopran Aleksandra Ivanović i glumac Petar Kralj. Snimak je zabeležen 1984. godine.

Baladu o mesecu lutalici Dušan Radić je oblikovao u tri slike koje zvučno dočaravaju neoklasični muzički jezik, naglašavaju markantan ritmički puls i bude asocijacije na džez. Napisan 1957. godine po libretu Bore Ćosića, ovaj balet, odnosno burleskna ljubavna igra, kako ga je kompozitor nazvao, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu 19. oktobra 1960. godine pod dirigentskom palicom Oskara Danona.

Priča prati pesnika, službenika u naučnom institutu, koji u svom svakodnevnom životu, u svakom koraku koji čini shvata da ne pripada svetu koji ga okružuje. Nagovoren od svog drugog, ironično-racionalnog ja – pesnik ljubav počinje da traži među Mesecom i zvezdama. Druga slika baleta odvija se u nebeskom prostoru. Iako ga zelena kometa uzalud mami, pesnik ubrzo shvata da ni na nebu ne može naći onu pravu, te se skokom vraća na zemlju u potrazi za spasom. U trećoj slici koja se odvija na zemlji pesnik nastavlja potragu za ženom svojih snova. Iako je na kratko pomislio da ju je pronašao, njegovo razočarenje ubrzo sledi i on nastavlja svoja bezuspešna lutanja.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се