Tribine - O drami Henrika Ibzena Car i Galilejac

U emisiji TRIBINE možete slušati razgovor povodom prvog srpskog izdanja drame Henrika Ibzena „Car i Galilejac”, koji je sa Borom Babić i Spasojem Milovanovićem vodio Nebojša Bradić.

 

Malo poznatu i retko izvođenu dramu Henrika Ibzena Car i Galilejac nedavno je objavila izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada, u prevodu s norveškog Radoša Kosovića. Radnja ove istorijske drame smeštena je u period prelaska iz grčke u hrišćansku kulturu, a glavni junak je Julijan Apostata, imperator koji je vladao posle Konstantina a pre Galerija. Ovaj vladar je želeo da revitalizuje politeizam, odnosno da vrati stare bogove, jer je u grčkoj civilizaciji video veće vrednosti nego u hrišćanstvu. Henrik Ibzen je u ovoj drami, koju je stvarao kao svoje najvažnije delo, opisao jednu amblematičnu sudbinu suočenu sa pitanjima slobode i nužnosti, nasilja i lepote, mogućnosti da pojedinac oblikuje istoriju...

Snimak je zableležen na šestom Antika Festu koji je, u organizaciji Pozorišta „Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest Srbija", uz podršku Narodnog muzeja Zaječar, održan od 28. do 30. avgusata na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара