Refleksije

Italo Kalvino: Autobiografija jednog gledaoca

U emisiji REFLEKSIJE, u četvrtak, 25. i petak, 26. jula, možete slušati tekst italijanskog pisca i esejiste Itala Kalvina „Autobiografija jednog gledaoca” u prevodu Aleksandre Prole.

Kalvino piše kako je u jednom periodu svog života išao u bioskop skoro svaki dan, a nekada čak i dvaput dnevno. To je bilo, između 1936. i rata, uglavnom, tokom piščevog puberteta. Tada je bioskop za njega predstavljao čitav svet.

„Svet drugačiji od onoga koji se odvijao oko mene, ali ono što sam gledao na platnu za mene je posedovalo odlike sveta, njegovu punoću, neophodnost, doslednost, dok su se van platna gomilali heterogeni elementi koji su izgledali kao spojeni pukim slučajem, materijal iz mog života koji se činio lišenim bilo kakve forme. Film je, kao što je već toliko puta rečeno, bio beg od stvarnosti, a meni je tada svakako bioskop tome i služio - da mi zadovolji potrebu za izmeštanjem, potrebu da usmerim pažnju na neki drugi prostor, potrebu koja odgovara onoj primarnoj funkciji stupanja u svet, neophodna etapa u svačijem odrastanju. Naravno da postoje i drugi putevi, i to sadržajniji i ličniji: bioskop je za mene bio najlakši i najpristupačniji put, a istovremeno i put koji je uspevao najdalje da me odvede."

Tekst će biti štampan u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije.

Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво