Stvaralaštvo Jozefa Elsnera

U petoj emisiji ciklusa koji priređujemo povodom 250 godina od rođenja Jozefa Elsnera slušaćete orkestarska ostvarenja ovog kompozitora i njegovog savremenika Karola Lipinskog.

Jozef Elsner napisao je osam simfonija, ali su, nažalost, sačuvane samo dve koje je objavio: Simfonija u Ce-duru, opus 11, štampana 1805. u Ofenbahu, i Simfonija u Be-duru, opus 18, štampana u Lajpcigu 1818. godine. Simfonija u Ce-duru svrstava Elsnera u grupu kompozitora koji su u prvoj deceniji 19. veka tragali za načinima daljeg razvoja simfonije nakon Hajdnovog poznog opusa, a čiji napori su bili prekinuti ili zasenjeni Betovenovim herojskim simfonizmom. U toku 1805. i 1806. Elsner je, takođe, pokrenuo muzički klub u Varšavi u kome su po prvi put predstavljene Betovenove rane simfonije, a u čijim aktivnostima je učestvovao i Ernst Teodor Amadeus Hofman.

Dvadeset i jednu godinu mlađi od Elsnera, poljski kompozitor i violinista Karol Lipinski takođe je na početku karijere radio u operi u Lavovu, ali je nakon toga započeo period putovanja koji je trajao sve do 1839. godine, a tokom kojeg se predstavio širom Evrope kao vrstan violinista-virtuoz, sarađujući sa umetnicima poput Nikole Paganinija, Luja Špora, Roberta Šumana, Franca Lista i drugih. Svoj prvi koncert za violinu Lipinski je napisao 1822. godine. Reč je o manifestno ambicioznom delu, koje je trebalo da nadmaši domete njegovih savremenika, poput Pjera Rodea i Luja Špora. Emitovaćemo Violinski koncert broj 1 u fis-molu, opus 14.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво