Muzika viva

Međunarodni Rostrum kompozitora 2019

Predstavljamo selekcije Austrije i Norveške na ovogodišnjem izdanju ovog radijskog takmičarskog festivala, koji se održao u mestu San Karlos de Bariloče u Argentini u maju ove godine. Predstavićemo kompozicije Kristofa Renharta, Julije Purgine i Hermana Vogta.

Kompozicija Katalog umetnosti i zanata Kristofa Renharta, ušla je među preporučena dela ovogodišnjeg Rostruma. Inspirisana je jednim od najfascinantnijih pariskih muzejskih zbirki odnosno „Muzejem umetnosti i zanata" u kojoj se čuvaju mnogobrojni primeri industrijskih naprava i tehničkih uređaja. Renhart u svojoj kompoziciji posećuje objekte iz muzeja i od njih stvara svojevrsni „zvučni katalog".

Delo Julije Purgine Akatalepsija se zasniva na filozofskom pojmu koji označava nemogućnost da nešto spoznamo. Suprotnost atakalepsiji je katalepsija koja označava u psihijatriji zadržavanje tela u stanju rigidne nepomičnosti. Cela kompozicija, tako, oscilira između ova dva pola – fluidne pokrenutosti, u kojoj je teško doseći konačno stanje smisla i pridržavanja pravila i formi.

Delo Himna sunca Hermana Vogta nastalo je kao porudžbina Filharmonije iz Osla. Naslov ove kompozicije pozajmljen je iz čuvene religiozne poeme Franje Asiškog napisane oko 1225. godine. Sveti Franja ju je izdiktirao na samrti u slavu Boga i kao ličnu posvetu svemu što je Gospod stvorio – suncu, mesecu, zvezdama, ljubavi, životu i na kraju smrti. Vogtova kompozicija opisuje stanje između jubilacije sa jedne strane i tihe kontemplacije sa druge. U muzičkom smislu tu ambivalentnost reflektuje i upotreba bitonalnosti i stalnih promena tonalnog centra.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво