Muzika viva – Međunarodni Rostrum kompozitora 2019

Dela koja su predstavljala selekcije Litvanije i Švedske na ovogodišnjem izdanju ovog radijskog takmičarskog festivala, koji je održan u maju, u mestu San Karlos de Bariloče u Argentini.

Ostvarenje Tajna cvetanja magnolije napisala je Vilte Žakevičiute, litvanska autorka rođena 1995, koje je tek prošle godine završila svoje osnovne, bečelor studije kompozicije na Litvanskoj akademiji za muziku i pozorište. Iako je reč o mladoj umetnici, u delima pokazuje autorsku sigurnost i kompozicionu spremnosti pišući u post-pertovskom ključu baltičkog osećajnog stila. Kao model za delo Tajna cvetanja magnolije poslužio je geometrijski prikaz cveta magnolije sa pravilnih pet latica. U kompozicionom smislu delo simulira otvaranje pupoljaka, a na nivou slušnog utiska pleni svojom nesputanom i komunikativnom liričnošću.

Kompozicija Izlazak sunca na zapadu Albertasa Navickasa nastala je u saradnji autora i indi-pop pevačice Egle Sirvidite. Ovo je njihova treća kolaboracija, a kompozitor je koristio softver za spektralnu analizu svuka „Orchids" koji je razvio IRKAM iz Pariza kako bi analizirao, a potom orkestarski predočio glas izvođačice. Ovo delo pokazuje karakteristike pisma Navickasa koje suptilno, melnaholično i jedinstveno atmosferično.

Delo Zabeleške iz grada sunca napisala je Brita Bistrem koja je predstavljala Švedsku na ovogodišnjem 66. Međunarodnom Rostrumu kompozitora u San Karlosu de Bariločeu. Ova kompozicija, koja je inače svrstana među preporučena dela Rostruma, bazirana je na engleskom prevodu pesama kineskog pisca Bei Daoa. Četrnaest pesama su oblikovane u neprekinuti kompozicioni tok, a jedino razgraničenje među njima jesu naslovi koje pevačica izgovara bez pratnje orkestra na jednom tonu. Svaki sledeći naslov je za polustepen viši od prethodnog, otvarajući na taj način imaginarna vrata u nov zvučni spektar i izražajni svet. Kako Brita Bistrem primećuje, poeziju Beija Daoa karakteriše kombinacija velike preciznosti i ambivalentnosti što ih čini prirodnim saveznikom muzike.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво