Nova diskografija - Koncerti za violončelo iz 1966

Predstavićemo album koji je krajem prošle godine objavila diskografska kuća Mirios klasiks, a na kojem Maksimilijan Hornung izvodi koncerte za violončelo Sulkana Cincadzea i Dmitrija Šostakoviča.

Pun naziv ovog album „Šostakovič i Cincadze: Koncerti za violončelo iz 1966" jasno pokazuje šta je zajedničko ovih koncertima, koji pored toga dele i rednu oznaku „broj 2". Ali dok je Šostakovičevo delo na repertoarima vodećih svetskih violončelista od svoje premijere – upriličene na koncertu kojim je obeležen 60. rođendan autora, kada ga je izveo Mstisav Rostropovič, koncert Sulkana Cincadzea je gotovo nepoznat.

Prema rečima Maksimilijana Hornunga, inspiraciju da ovo delo snimi i objavi dobio je na inicijativu svog nekadašnjeg profesora, Eldara Isakadzea, koji je bio Gruzijac i koji ga je upoznao sa brojim kompozicijama svojih sunarodnika. „Budući da je objavljeno veoma malo dela gruzijskih kompozitora, čini se kao da tamo postoji ogromno sakriveno blago za koje niko ne zna", naveo je Hornung u jednom intervju i dodao „za mene, koncert za violončelo Sulkana Cincadzea je jedno od najvažnijih dela za ovaj instrument nastalih u Sovjetskom Savezu... ono savršeno oslikava šezdesete godine i to šta se u to vreme dešavalo u gruzijskoj kulturi, stilu života, mentalitetu i politici".

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво