Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Dolores Stanojević na postavku radova Klemona Bedela „Shimmering Trough Reality/Svetlucanje kroz stvarnost” i na izložbu Adrien Ujhazi „Takav je život… Ciklusi Geje”, koje su otvorene u Galeriji Kulturnog centra Grad u Beogradu; a potom osvrt Dejana Petrovića na filmove Tonija Palmera „Ptica na žici: Lenard Koen” i Viljema Baptista „Instant snovi”, prikazane na 12. BELDOKS-u.

Tokom maja u galeriji Kulturnog centra Grad u Beogradu otvorene su dve izložbe posvećene ekološkim temama. Tom prilikom predstavljeni su radovi francuskog umetnika Klemona Bedela Shimmering Trough Reality i novosadske umetnice Adrien Ujhazi Takav je život... Ciklusi Geje. Serija slika velikih dimenzija Klemona Bedela, uprkos kataklizmičkim prizorima industrijskih postrojenja i sumornoj nadrealističkoj atmosferi kojom odišu ruinirani i napušteni arhitektonski prostori, ipak odražava nadu u pobedu prirode i života, što je predstavljeno blagim treperenjem životne svetlosti i samim naslovom ciklusa, komentariše Dolores Stanojević.

S druge strane, postavka Adrien Ujhazi Takav je život nastavak je njenog višegodišnjeg rada Ciklusi Geje, kojim umetnica istražuje odnos čoveka i prirode, sa idejom da načini organsko delo koje nije previše obrađeno, uz pomoć potpuno prirodnih materijala (najčešće žitarica, ali i brašna, slame, peska, voska i kudelje), čuvajući prilikom intervencija njihove boje i teksture.

* * *

Sa 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOKS, koji je održan od 8. do 15. maja u Beogradu, Dejan Petrović izdvaja ostvarenja Tonija Palmera Ptica na žici: Lenard Koen i Viljema Baptista Instant snovi. Prvi film je priča o fantomskom i legendarnom davno „izgubljenom dokumentarcu", posvećenom jednoj godini iz monumentalne karijere (duge više od pola veka) svestranog i multitalentovanog kanadskog umetnika - Lenarda Koena. Dokumentarac koji prati Koenovu turneju po dvadeset gradova Evrope tokom 1972. godine, britanski autor Toni Palmer uspeo da dovrši i širokoj publici predstavi tek 2010. Nema sumnje da će Ptica na žici unutar svoje odabrane publike veoma brzo zadobiti kultni status, kao što će i svim ostalim potencijalnim gledaocima predstavljati vredan i autentičan dokument o jednom trenutku u karijeri ovog nesvakidašnjeg umetnika.

Instant snovi holandskog reditelja Viljema Baptista za svoje protagoniste ima strastvene ljubitelje polaroid foto-aparata. Upoznajemo naučnika u penziji Stivena Herčena, koji u podjednakoj dozi deli teorijsku i praktičnu afilijaciju ka ovom vidu fotografije, a u pojedinim momentima uveliko podseća na oveštali prototip „ludog naučnika". Uz sugestivnu muziku i širok spektar psihodeličnih boja, u formi filmovanog eseja, pratimo životne prakse najvernijih korisnika danas uveliko prevaziđene tehnike fotografisanja, a posebno su dirljiva objašnjenja polaroid-zanesenjaka zbog čega upravo ovaj format nikada ne može biti prevaziđen i kako spontano hvatanje određenog momenta kroz trenutnu izradu slike čini neprolazne snove mogućim.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво