Naučni skupovi

Postistina u savremenom dobu – govori Ivan Mladenović

U dve večerašnje emisije NAUČNI SKUPOVI možete slušati izlaganje Ivana Mladenovića „Epistemička demokratija i istina”. Snimak je zabeležen na naučnom skupu „Postistina u savremenom dobu” koji je održan 9. i 10. maja u organizaciji Odeljenja za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpskog filozofskog društva.

Osnovna ideja u vezi sa razmatranjem koncepcije epistemičke demokratije jeste da se istraži šta u okviru demokratskog odlučivanja doprinosi kvalitetu odluka. U ovom izlaganju Ivan Mladenović preispituje jedan od najuticajnijih pristupa u ovoj oblasti - epistemički proceduralizam Dejvida Estlunda, koji se temelji na insistiranju da su potrebni nezavisni kriterijumi ispravnosti i procedure odlučivanja koje su u dovoljnoj meri pouzdane i pravične.

Kako zapaža Mladenović, pitanje istine se u okviru ove koncepcije javlja na dva mesta. Prvo, mora biti istina da je određena forma prihvatljivosti za nezavisne kriterijume adekvatna. I drugo, za samu proceduru odlučivanja treba da bude u dovoljnoj meri pouzdano da sledi istinu, odnosno da dovodi do ishoda koji su u skladu sa nezavisnim kriterijumima ispravnosti. Estlund predlaže da se tražena forma saglasnosti za kriterijume ispravnosti ograniči na skup razložnih ili kvalifikovanih tačaka gledišta. U suprotnom, za bilo koju izolovanu grupu moglo bi se reći da je njena saglasnost jednako adekvatna. Međutim, relativistički nastrojen kritičar epistemičkog proceduralizma mogao bi da tvrdi da kriterijumi ispravnosti mogu da variraju s obzirom na standarde procene različitih izolovanih grupa. Stoga je potrebno pronaći način na koji se može odgovoriti na ovaj relativistički izazov, ali i na pitanje kako nam ova prilično apstraktna razmatranja mogu pomoći da razumemo neke probleme sa kojima se suočavaju savremena društva.

Sledećeg petka, 7. juna, možete pratiti izlaganje Draga Đurića Verovanja, istina i emocije

Urednici ciklusa Tanja Mijović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво